4.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VMA dijeta: Donosi brz gubitak kilograma, ali potencijalno opasna za organizam

VMA dijeta: Donosi brz gubitak kilograma, ali potencijalno opasna za organizam

VMA dijeta poznata je pod nazivima bolnička dijeta i medicinska dijeta. Riječ je o načinu prehrane koji ima striktna pravila i uz koji je moguć brz gubitak kilograma. Kroz VMA dijetu unosi se malena količina kalorija u danu te postoji strogi VMA jelovnik koji se treba pratiti. Do sada se pokazalo da se kroz ovu dijetu u tjedan dana može izgubiti do pet kilograma.

Međutim, postoje brojne informacije stručnjaka koje navode kako ova VMA dijeta ili bolnička dijeta nisu dobre za organizam te da mogu dugoročno imati više štete nego koristi. Mnogo o tome govori i samo ime i izvor dijete.

Proširila se informacija da je VMA dijeta osmišljena od strane liječnika Vojne medicinske akademije u Srbiji. Međutim, Vojna medicinska akademija se i službeno obratila javnosti te navela da oni ovu dijetu nisu preporučili te da se oni ograđuju od svih tekstova pisanih o VMA dijeti.

Što je VMA dijeta?

VMA dijeta ima određena pravila kojih se potrebno strogo držati kako bi se zaista i postigli rezultati. Ovaj način prehrane dolazi upravo iz bolnica. Naime, VMA dijeta se navodno prakticira kod srčanih bolesnika koji u kratkom roku trebaju izgubiti veću količinu kilograma kako bi bili spremni na operaciju. Navodi se da se uz ovu dijetu, uz gubitak kilograma, mogu dobiti potrebni nutrijenti.

Kroz ovu dijetu dolazi do brzog gubitka kilograma jer se dnevno unosi samo do 1000 kalorija, ne više od toga. Također, jedno od pravila ove bolničke ili VMA dijete jest da se jelovnik mora strogo pratiti te da nema odstupanja. Nisu dopušteni međuobroci, grickalice kao niti zaslađeni napici. Jedino što možete konzumirati između glavnih jela su voda i nezaslađeni čajevi.

VMA dijeta ne smije se prakticirati duže od pet dana te nakon toga treba slijediti pauza od dva dana. Ciklus se smije ponavljati maksimalno tri puta, dakle tri puta po pet dana, nakon čega mora uslijediti pauza od 15 dana. Ako se osoba u pauzi od bolničke dijete ponovno unosi previše kalorija i ne kreće se, izgubljeni kilogrami se mogu vrlo brzo vratiti.

Posebno je opasna za osobe koje pate od šećerne bolesti, osobe koje imaju probleme s gušteračom ili jetrom te za trudnice.

Brz gubitak kilograma

Glavni razlog zbog kojeg dolazi do brzog gubitka kilograma je gubitak vode. Konzumiranjem vrlo male količine kalorija navodimo organizam da brže sagorijeva masti kako bi ih iskoristilo kao energiju. Na taj način se počinje brže topiti te tako dolazi do gubitka masnoća i kila. Kroz ovu dijetu ne gube se samo masnoće i voda već i mišićna masa.

Drugi razlog je početni gubitak vode. Zbog smanjene količine kalorija utječe se na glikogen, šećer u krvi zbog smanjenog unosa ugljikohidrata. On se, bez mogućnosti stvaranja energije u tijelu počne koristiti, točnije, trošiti. Iako to utječe na smanjenje kilograma, također utječe i na gubljenje energije, stvaranje osjećaja umora, smanjenu koncentraciju i slično.

Nuspojave VMA dijete

Premda podaci pokazuju da uz VMA dijetu zaista može doći do brzog gubitka kilograma, brojni se stručnjaci slažu kako nije pametno tijelo izlagati ovakvom načinu prehrane. Ovakav jelovnik može izazvati velik šok za organizam. Uz to, smanjena razina ugljikohidrata i kalorija izazva dodatne nuspojave.

Sami začetnici ideje vojno medicinske dijete navode kako je potrebno upozoriti korisnike na mogući štetni efekt rigoroznih ograničenja prehrane. Savjetuju i kako je nužno da se osobe prije prakticiranja obrate liječniku i s njim savjetuju.

Kroz VMA dijetu unos kalorija ne smije biti veći od 1000 po danu. Minimalni preporučeni unos kalorija na dan za žene je 1200, a za muškarce 1500. Preporučeni unos kalorija je potreban za normalno funkcioniranje metabolizma i dobro zdravlje organizma.

Ovo su neke zabilježene nuspojave VMA dijete:

– malaksalost

– kroničan umor

– stalan osjećaj gladi

– vrtoglavica i bol u glavi

– nervoza, razdražljivost, loše raspoloženje

– poteškoće s koncentracijom

– poteškoće sa spavanjem

– opadanje imuniteta

Među dugoročnim nuspojavama medicinske dijete navodi se i nastajanje bubrežnih kamenaca, dehidracija organizma, neuhranjenost i disbalans elektrolita. Ukoliko osoba boluje od bilo kakve kronične bolesti ili drugih poteškoća, prije prakticiranja ove medicinske dijete bi se obavezno trebala savjetovati sa svojim liječnikom.

Jelovnik VMA dijete

Stručnjaci preporučuju prakticiranje zdravih dijeta za mršavljenje koje nisu intenzivno redukcijske poput vojno-medicinske dijete. U nastavku donosimo jelovnik VMA dijete te će vam biti jasno iz kojeg razloga se uz ovu dijetu kroz dan osjeća glad i umor.

Uključena su samo tri obroka dnevno bez užina, razmak između obroka treba biti oko četiri sata. Večera se mora konzumirati barem dva sata prije spavanja. Dopušteno je konzumiranje malo soli, ali su dopušteni začini. Hrana se treba pripremati bez dodanih masnoća i ulja, piše N1.

Jelovnik vojno medicinske dijete

1. dan

Doručak: četiri krekera, jedna naranča ili cijeđena naranča, šalica čaja ili kave (bez zaslađivanja medom ili šećerom)

Ručak: kuhano jaje, šalica jogurta ili kiselog vrhnja, jedna naranča

Večera: dva kuhana jaja, dvije rajčice, krastavac i zelena salata

2. dan

Doručak: četiri krekera, jedna naranča ili cijeđena naranča, šalica čaja ili kave (bez zaslađivanja medom ili šećerom)

Ručak: kuhano jaje, šalica jogurta ili kiselog vrhnja, jedna naranča

Večera: pljeskavica od mljevenog pilećeg mesa, rajčica, 4 krekera, šalica nezaslađenog čaja i jedna naranča

3. dan

Doručak: četiri krekera, jedna naranča ili cijeđena naranča, šalica čaja ili kave (bez zaslađivanja medom ili šećerom)

Ručak: kuhano jaje, šalica jogurta ili kiselog vrhnja, jedna naranča, dva krastavca ili zelena salata, napitak bez šećera

Večera: pljeskavica od mljevenog junećeg mesa, četiri krekera, naranča, šalica nezaslađenog čaja ili kave

4. dan

Doručak: četiri krekera, jedna naranča ili cijeđena naranča, šalica čaja ili kave (bez zaslađivanja medom ili šećerom)

Ručak: 150 g nemasnog sira, dvije rajčice i četiri krekera

Večera: pljeskavica 125 g mesa, dvije rajčice, jabuka i četiri krekera

5. dan

Doručak: četiri krekera, jedna naranča ili cijeđena naranča, šalica čaja ili kave (bez zaslađivanja medom ili šećerom)

Ručak: kuhana riba ili piletina, rajčica i četiri krekera

Večera: 500 grama kuhanog povrća, jedno kuhano jaje i rajčica

Najnovije

Još iz rubrike