Szijjarto: Mađarska neće dopustiti tranzit oružja u Ukrajinu

Mađarska ne podržava sankcije protiv Ruske Federacije na naftu i plin i neće dopustiti tranzit oružja u Ukrajinu preko svog teritorija.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto dao je tu izjavu nakon sastanka s turskim kolegom Mevlütom Çavuşoğluom, javlja Ukrinform pozivajući se na Anadolu.

“Ne možemo natjerati mađarski narod da plati cijenu ovog rata. Zato ne odobravamo sankcije na naftu ili prirodni plin (protiv Rusije – prim. aut.)”, rekao je Szijjarto.

Mađarski ministar vanjskih poslova istaknuo je da neke zemlje dopuštaju korištenje svog teritorija za isporuku oružja Ukrajini, ali Mađarska to neće učiniti. Pojasnio je da zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Mađarski čelnik, dugogodišnji saveznik Rusije Viktor Orbán navodno je najavio pobjedu svoje stranke na parlamentarnim izborima u nedjelju (3. travnja). Tako će šef vlade po četvrti put obnašati najvišu dužnost.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu (24. veljače 2022.), Orban je vodio kampanju uglavnom na sprječavanju sudjelovanja mađarskih trupa i oružja u sukobu. Istodobno je podržao većinu sankcija EU protiv Rusije od početka posljednje invazije na Ukrajinu.

U intervjuu ukrajinskim novinarima 5. travnja, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izrazio je uvjerenje da se mađarski premijer Viktor Orbán boji utjecaja Ruske Federacije na njegovu zemlju.

Share This Article