4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Zahvaljujući golemoj vojnoj pomoći Zapada, ukrajinska vojska je postala Putinova noćna...

VIDEO Zahvaljujući golemoj vojnoj pomoći Zapada, ukrajinska vojska je postala Putinova noćna mora, no imaju oni i vlastitog ‘konja za trku‘. Pogledajte rakete koje su sami proizveli kako precizno pogađaju ruske tenkove

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, vojni stručnjaci su upozoravali da će se tu odvijati potpuno neravnopravna borba između ukrajinskog Davida i moćnoga ruskog Golijata, no zahvaljujući silnoj vojnoj pomoći Zapada u naoružanju i velikom srcu ukrajinskih boraca, dogodilo se, da je u vrlo kratkom vremenu i David postao Golijat.

Pripremajući se za veliku ofenzivu u Donbasu, američki predsjednik Joe Biden je samo u zadnjem vojnom paketu teškom 800 milijuna dolara Volodimiru Zelenskome poslao helikoptere Mi-17 koji su prvobitno bili namijenjeni Afganistanu te haubice od 155 mm. Iz SAD-a stiže i još 500 projektila “Javelin” i tisuće drugih protuoklopnih sustava kao i 300 dronova “Switchblade”, uz radarske sustave koji mogu pratiti dolaznu vatru i točno odrediti njezino porijeklo, piše Slobodna Dalmacija.

Britanci u Ukrajinu šalju gotovo sve što imaju: od protuzračnog oružja velike brzine “Starstreak”, jednokratnih protutenkovskih raketnih bacača NLAW-a, a nedavno su snimke potvrdile da je iz Britanije stigao i “Martlet”, laserski navođena lagana višenamjenska raketa. Od Slovačke su dobili moćni proturaketni sustav “S-300”, od Nizozemaca protutenkovsko oružje “Panzerfaust 3”, Nijemaca Stingerov protuzračni raketni sustav…

No, uz moćno naoružanje koje im je poslao Zapad, Ukrajinci imaju i razvijenu vlastitu proizvodnju, pa se tako zaboravlja da je primjerice 2012., tada izvozno orijentirana ukrajinska industrija oružja dostigla status četvrtog najvećeg svjetskog izvoznika oružja. Sovjetsko predznanje te vojne vještine stečene tijekom osamostaljenja, doveli su do proizvodnje novih raketnih oružja različitih kalibara i namjena. Nakon 2014., su manje izvozili, a više proizvodili za sebe, no i dalje su ulazili među desetak najmoćnijih izvoznika oružja. Između ostaloga oklopne transportere i tenkove izvozili su i u Etiopiju, Irak, Tajland, Makedoniju, Gruziju, Alžir, Kongo… Keniji i Ugandi prodavali su minobacače, mitraljeze i raketno naoružanje.

I protubrodska raketa „Neptun“ kojom je prošli tjedan potopljena mitska ruska krstarica „Moskva“, također je ukrajinske proizvodnje, kao i “Kvitnik” laserski vođen projektil te protutenkovski raketni sustav “Stugna-P”.

Zadnjih tjedana društvene mreže pune su video snimaka na kojima “Stugne” precizno pogađaju i razaraju ruske tenkove.

Ispali i zaboravi

S 90 kilograma, “Stugna-P” je teža i manje prenosiva od “Javelina”, ali se također pokazala iznimno učinkovitom u borbi protiv ruskih tenkova. S dometom paljbe od 100 metara pa do pet kilometara, “Stugna-P” se može ručno voditi pomoću daljinskog upravljača ili ostaviti da je vodi vlastiti laser u načinu rada “ispali i zaboravi”.

Može se postaviti na tronošce i kamuflirati, omogućujući vojnicima da se sakriju prije ispuštanja projektila putem daljinskog upravljača. Umjesto ručnog pokretanja sustava, operater može aktivirati Stugnu i zatim njome upravljati s udaljenosti do 50 m.

Stugna-P je u stanju uništiti zračne ciljeve na malim visinama koji se kreću sporo. Može probiti oklop debljine do 80 centimetara, a sposobna je uništavati oklopne ciljeve u različitim klimatskim uvjetima.

Najnovije

Još iz rubrike