19.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bitka za Mariupolj: Rusi neće ulaziti u Azovstal, iskoristit će najrazornije oružje...

Bitka za Mariupolj: Rusi neće ulaziti u Azovstal, iskoristit će najrazornije oružje kako bi ukrajinske borce prisilili na predaju

Teške bitke vode se za svaki grad, samo se čini da obje strane počinju koristiti sve razornije oružje. Raketni napadi ruske vojske intenzivirani su nakon potonuća ruske krstarice ‘Moskva’ u Crnom moru. Iako ruska strana nikad nije priznala da je brod potonuo radi ukrajinskog napada – rusko brodovlje udaljilo se od oko 80 morskih milja od ukrajinske obale. Nakon toga izvršen je i napad na tvornicu u kojoj se proizvode ukrajinske protubrodske rakete Neptun.

– Na snimkama su viđeni ruski sustavi za elektroničko ometanje Murmansk, iznad Smolenska su se pojavili teški ruski strateški bombarderi, a ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je kako je Rusija od početka rata prvi put te bombardere koristila za napad na Azovsal gdje su se utvrdili pripadnici ukrajinskog bataljuna Azov, javio je iz Lavova HTV-ov Miro Aščić.

– Rusija sa svojih brodova u Crnome moru ispaljuje dalekometne, precizne, krstareće rakete Kalibr kojima uništava vojnu i civilnu infrastrukturu, kaže Aščić. Dodao je kako su se u Ukrajinu vratili britanski specijalci koji u Kijevu obučavaju ukrajinske kolege kako koristiti britansko protutenkovsko oružje NLAW. Uoči javljanja iz parkiranih automobila u blizini, koji imaju britanske registarske oznake – izašli su britanski specijalci, dodao je.

Ogromna je to tvornica čelika i ‘grad u gradu’, jedini je teritorij u Mariupolju koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. U njoj se, prema nekim podacima, nalazi 3 tisuće pripadnika bataljuna Azov. Tu organizaciju Rusija smatra nacističkom i terorističkom. Objavljeno je i da ruska vojska neće ulaziti u tvornicu, već će iskoristiti najrazornije oružje kako bi ukrajinske borce prisilili na predaju, piše HTV.

Najnovije

Još iz rubrike