11.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zaokret na Zapadu: Evo koliko će trajati rat u Ukrajini po novim...

Zaokret na Zapadu: Evo koliko će trajati rat u Ukrajini po novim procjenama

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je europskim saveznicima da SAD vjeruje da bi rat u Ukrajini mogao potrajati do kraja 2022. godine, rekla su dva europska dužnosnika za CNN.

Zapadni dužnosnici navode da se ne nazire brzi kraj invazije.

Nekoliko dužnosnika je izjavilo da se glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina nije promijenio te da su male šanse da će težiti diplomatskom rješenju, osim u slučaju vojnog poraza.

Ovakvi stavovi su u suprotnosti s početnim procjenama. Naime, na početku invazije se očekivalo da će Rusija u kratkom roku zauzeti Kijev.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u četvrtak da će borbe trajati “mjesecima ili čak dulje”, dok su druga dva europska dužnosnika izjavila kako vjeruju da bi borbe u istočnoj Ukrajini mogle trajati četiri do šest mjeseci, a da će nakon toga doći do zastoja.

Prema riječima visokog dužnosnika State Departmenta, “Blinken je sa svojim kolegama razgovarao o zabrinutosti da bi se sukob mogao produžiti, ali svi su se njegovi angažmani vrtjeli oko toga kako čim prije zaustaviti sukob”, piše CNN.

Najnovije

Još iz rubrike