19.6 C
Zagreb
Naslovnica Sport Svetina: ‘Kamp je devastiran, HNS bi ga obnovio, učinio domom‘; Medić: ‘Imaju...

Svetina: ‘Kamp je devastiran, HNS bi ga obnovio, učinio domom‘; Medić: ‘Imaju podršku UEFA-e? Mi imamo Macrona‘

Ruinirani kamp bivšeg hrvatskog prvaka predmet je pravne bitke NK Zagreb i Grada Zagreba

U širem središtu metropole, blizu obale Save, ispod nasipa, stotinjak metara od poznatog mosta koji Zagrepčani zovu Hendrix, stoji nogometni kamp Zagrebello. Koristi ga posrnuli NK Zagreb, klub koji je prije dvadeset godina bio prvak Hrvatske s trenerom Zlatkom Cicom Kranjčarom i kasnije slavnim nogometašem Ivicom Olićem, koji je danas trener u nacionalnoj vrsti.

Zgodan je to kamp s nekoliko terena, teretanom, fitness dvoranom, pratećim apartmanima, saunom, kafićem…. Kad je izgrađen, djelovao je poput raskošnog kompleksa nekog bogatog kluba, ali s vremenom su godine neulaganja i lošeg održavanja ljepotu Zagrebella pretvarala u sve goru infrastrukturu. Nakon što je neslavno propao “projekt Svetice”, Hrvatski nogometni savez, odnosno, njegov predsjednik Marijan Kustić, krenuli su u pronalaženje novog doma nacionalnoj vrsti i administraciji Saveza, a koja je ovoga trenutka smještena u Hiltonu. Izbor je pao na Zagrebello, a Kustić je za taj plan tražio saveznike u mnogim sferama društva, pa tako i kod gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

– Obavljeni su razgovori, mi smo kao Hrvatski nogometni savez predstavili tu ideju Gradu, koji je vlasnik tog prostora. Znamo da je Grad u sporu s NK Zagreb, a naša je želja da cijeli taj prostor apsolutno privedemo svrsi, da to bude kuća HNS-a, skupa s kampom u kojem će se obavljati svi selektivni i trenažni procesi svih mlađih selekcija, ženskih i muških. Bio bi to multifunkcionalan prostor, koji će zadovoljiti potrebe Saveza i administrativne i sportske – kaže nam izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina.

Prema našim izvorima, HNS je Tomaševiću predložio da Grad Zagreb dodijeli Hrvatskom nogometnom savezu koncesiju na taj sportski kompleks na dulje vrijeme, najmanje na 50 godina, a Hrvatski nogometni savez, s druge strane, plaćao bi za tu koncesiju dogovorenu naknadu, ali bi kompleks pritom i temeljito obnovio.

– Zagrebello je trenutačno devastiran, to je zapravo katastrofa. Kad se ne održava infrastruktura, onda i ne može biti drukčije. Mi bismo kamp u potpunosti adaptirali. Ne bismo ništa novo gradili, nego bismo ga posve obnovili. Naravno da u ovom trenutku ne postoji neki financijski plan, bilo bi neozbiljno o tome špekulirati. Ali, sigurno bi trebalo dosta uložiti.

Grad je pokrenuo sudski spor za iseljenje NK Zagreb, ugovor s današnjim četvrtoligašem je raskinut, ali pravna bitka, rat za Zagrebello, naveliko traje, postupak je u tijeku. “Podstanar” Zagreb ne želi se iseliti iz “gradskog stana”.

– Ako bi se u Zagrebu igrale utakmice nacionalne vrste, onda bi u Zagrebellu trenirala i A reprezentacija. Također, osim administracije iz Hiltona, u kamp bi se preselila i naša Nogometna akademija, koja je trenutačno locirana u Sesvetama – zaključio je Svetina.

Na temu HNS-ove želje za preuzimanjem Zagrebella porazgovarali smo i s Draženom Medićem, glavnim čovjekom NK Zagreb, kojeg su svojevremeno u otvorenom pismu optužili veterani kluba.

U tom pismu je između ostalog stajalo: “Koristeći Bandićevo zaleđe, Medić se prometnuo u međuvremenu i u prvog trenera kluba, i u menadžera, direktora, on je i Izvršni odbor i Skupština kluba. Za njega uistinu vrijedi maksima “klub, to sam ja!” Privilegiran preko svake mjere mogao si je dopustiti, pa si je i dopuštao, da se ne drži propisa i zakona, nikome nije polagao račune ni u klubu, a bogme godinama ni Gradu, iako je NK Zagreb, osobito dok je još igrao u Prvoj HNL, bio bogato dotiran iz gradskog proračuna za sport. Možeš biti i nesposoban, i bez ikakvih znanja i vještina, možeš biti i totalni idiot, ali toliki idiot da bez namjere napraviš ovo što je napravljeno NK Zagrebu ne možeš biti. Prvak Hrvatske iz 2002. igra četvrtu ligu… Sportocid najteže kategorije”!

– Vidim da predsjednik UEFA-a Čeferin daje podršku HNS-u oko Veslačke. Ne znam kakve veze Čeferin ima s kampom u Veslačkoj. Evo, mi imamo podršku francuskog predsjednika Macrona, ha, ha, ha. Kaže da ostanemo u Veslačkoj, da će nas svakako podržati… – u svom stilu razgovara Medić.

Osebujan lik

Inače, Dražen Medić je zaista osebujan lik, posljednji put kad smo s njim razgovarali u Zagrebellu donio je Bibliju i citirao nam odlomke. Sjetio se toga i pitao nas je jesmo li nešto zapamtili. Takav je Medić… Kad smo mu kazali da pusti sad “podršku Macrona”, te da kaže nešto ozbiljno na temu HNS u Veslačkoj, rekao je sljedeće:

– Oni već davno imaju tu želju. Ali, i ja imam želja koliko god hoćeš. Mi imamo ugovor s Gradom. Jednom su nam bili otkazali, pa smo opet dobili pravo na ugovor. Uglavnom, da ne duljim, nalazimo se u pravnoj borbi.

Kad smo ga pitali ima li šanse u toj pravnoj borbi protiv Grada, Medić kaže:

– Imam li šanse? Pa, kažem vam da smo jednom već dobili novi ugovor na određeno vrijeme. Ali, kad se radi o ovoj pravnoj borbi, ne bih o tome pričao – zaključio je Medić, piše sportske.jutarnji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike