19.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Potonuće ruskog ratnog broda je velika sramota za Putina

Potonuće ruskog ratnog broda je velika sramota za Putina

Raketna krstarica Moskva, glavni brod ruske Crnomorske flote, potonula je u Crnom moru, objavilo je rusko Ministarstvo obrane, a prenosi agencija TASS.

Gubitak Moskve nije samo značajan udarac ruskoj invaziji na Ukrajinu nego i velika sramota ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Sky News.

Moskva je naime prva krstarica koja je potopljena u sukobu na moru od Falklandskog rata. Moglo bi se raditi o najvećem ratnom brodu koji je potonuo od 1995. Moskva je težila 12.500 tona, što je više od Generala Belgrana, argentinske krstarice koja je potonula nakon napada britanske podmornice u Falklandskom ratu.

Ukrajina tvrdi da su rusku krstaricu pogodili s dva protubrodska projektila u srijedu. No, Rusija nije potvrdila napad. Umjesto toga, ruska strana navela je da je došlo do požara na brodu uslijed čega je eksplodiralo streljivo i nastala je velika šteta. Brod je potonuo kada su ga teglili na obalu zbog olujnog vremena.

Zašto je teško povjerovati u rusko objašnjenje?

Zapadni dužnosnici ističu da je “vrlo teško povjerovati” u rusko objašnjenje o tome što je uzrokovalo štetu i dodaju da, ako je istinito, ukazivalo bi na ozbiljnu nesposobnost ruske vojske. S druge strane, ukrajinske tvrdnje zvuče “vjerodostojno”, navode zapadni dužnosnici.

U svakom slučaju, gubitak tako važnog broda dodatno će unazaditi Rusiju u ratu protiv Ukrajine koji traje već osam tjedana tijekom kojih ruska strana nije ostvarila velike pobjede, a pretrpjela je značajne gubitke i u ljudstvu i opremi, piše Sky News.

Putin će prije ili kasnije morati objasniti zbog čega je njegov zapovjedni brod sad na dnu Crnog mora. Potonuće će značajno podići moral Ukrajine, zemlje koju Rusija i dalje napada projektilima, raketama i tenkovskim granatama.

Ako se ukrajinske tvrdnje o napadu projektilima pokažu točnima, one će također ukazati i na njihovu sposobnost da napadaju brodove s obale, što znači da bi i drugi ruski brodovi mogli biti ugroženi, a to je nešto na što njihovi zapovjednici nisu računali, prenosi N1.

VIDEO, FOTO Evo s čime je Ukrajina, kako tvrdi, pogodila ponos ruske mornarice, krstaricu Moskva

Najnovije

Još iz rubrike