28.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pismo u kojem Gotovina i generali traže od Milanovića pomilovanje Perkovića i...

Pismo u kojem Gotovina i generali traže od Milanovića pomilovanje Perkovića i Mustača: Predsjedniče, sanirajte nepravedne posljedice!

Skupina hrvatskih generala, na čelu s generalom Antom Gotovinom, uputila je molbu predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca zloglasne jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

RTL je u posjedu pisma koje su potpisala šestorica generala iz Domovinskog rata: Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo.

Od predsjednika Republike traže pomilovanje za Mustača i Perkovića zbog, kako navode, njihovih zasluga u uspostavi Republike Hrvatske i doprinosa u Domovinskom ratu. Podsjećaju da je obojicu zbog toga odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. To su, smatraju generali, okolnosti koje bi cijenio svaki sud u Hrvatskoj.

“Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust.

Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom.

Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti”, navode generali u pismu.

Sud u Münchenu je 2016. godine Perkovića i Mustača proglasio krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, i osudio ih na doživotnu kaznu zatvora.

Kako su se obojica željela vratiti u Hrvatsku, domaći je sud tu kaznu uskladio s hrvatskim zakonima pa je Mustač osuđen na 40, a Perković na 30 godina zatvora.

Prije njihova izručenja Njemačkoj, tadašnja Vlada premijera Zorana Milanovića je predložila, a Sabor usvojio, kontroverzni “Lex Perković” – zakon kojim se trebalo spriječiti njihovo izručenje. Konačna odluka ipak je bila ona hrvatskog suda koji je izručenje dopustio.

Nakon suđenja Mustač i Perković zatražili su povratak u Hrvatsku na odsluženje kazne i nalaze se u hrvatskim zatvorima. Mustač je u siječnju proslavio 80. rođendan, a Perković će idući mjesec napuniti 77 godina, piše RTL.

Bulj: Zastrašujuće je čitati izjave generala koji su predsjedniku RH uputili zahtjev za pomilovanjem udbaških likvidatora

Nobilo piše pomilovanje za udbaše Perkovića i Mustača, Jutarnji list tvrdi: Potpisat će Gotovina, Čermak, Rojs, Krešić i Domazet Lošo?

Najnovije

Još iz rubrike