4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković: Svako povezivanje današnje Hrvatske s NDH je neprihvatljivo; NDH je,...

VIDEO Plenković: Svako povezivanje današnje Hrvatske s NDH je neprihvatljivo; NDH je, nažalost, dio naše povijesti na koju trebamo podsjećati i bvezuvjetno osuđivati

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom govoru na 113. sjednici Vlade govorio je o padu drona u Zagrebu, navodeći da se nastavlja utvrđivati kako je letjelica završila u Zagrebu. Osvrnuo se i na NDH, navodeći da je “svako povezivanje današnje Hrvatske s NDH neprihvatljivo”.

Na sjednici se, između ostalog, govorilo i o aktualnom stanju vezanom za potres. Ranije je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina održao konferenciju na kojoj je predstavljen plan ubrzanja obnove nakon potresa.

“To je važno i za njega i druge resore koji su dobili zadatak da ubrzaju proces”, rekao je premijer Plenković o održanoj sjednici.

“Intenzivira se provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti”, dodao je.

Osvrnuo se i na obilježavanje Svjetskog dana Roma, a potom je osudio NDH i povezivanje NDH s današnjom Hrvatskom.

“NDH je bila fašistička, totalitarna država trajno obilježena zločinima i terorima. Ona je, nažalost, dio naše povijesti na koju trebamo podsjećati i bvezuvjetno osuđivati. Zbog svog karaktera, NDH predstavlja negaciju svih ustavnih vrednota RH”, kazao je Plenković.

“Svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom i poricanje zločina je povijesno netočno, za Hrvatsku štetnu, a za našu vladu neprihvatljivo”, dodao je.

Plenković se osvrnuo i na protjerivanje ruskih diplomata iz Hrvatske, navodeći da je tako poslana jasna poruka.

“To je jasna poruke Hrvatske Rusiji zbog agresije u Ukrajini”, rekao je. Dodao je da je broj ruskih diplomata reduciran na broj diplomata koje Hrvatska ima u Moskvi.

Kazao je da se vode razgovori sa sindikatima. “Mislim da smo razinu socijalnog dijaloga podigli na najveću moguću razinu. Nastavak pregovora sindikata javnih i državnih službi o sklapanju kolektivnog ugovora održat će se 26. travnja. Osobno ću primiti predstavnike sindikata i vjerujem da ćemo pronaći dobro rješenje.”

“Gotovo da nema segmenta u kojem nismo reagirali”

Istaknuo je da vlada pokušava suzbiti rast cijena tako da udar na građane bude što manji.

“Ublažili smo rast cijena plina i struje, napravljene su mjere gdje je država napravila maksimalne napore. Kad gledamo sve mehanizme koje smo iskoristili kod cijena gortiva, one su jeftinije više od dvije kune po litri nego što bi bilo da nismo poduzeli mjere. Gotovo da nema segmenta u kojem nismo reagirali”, rekao je premijer.

No, pozvao je i trgovce da vode računa o cijenama “da se u ovim okolnostima, koje možemo nazvati izvanrednim, pokaže široka društvena odgovornost”.

Plenković se osvrnuo na posljednju policijsku akciju vezanu uz zapljenju droge pa pohvalio hrvatsku policiju.

“Smatram da je Hrvatska država koja je sigurna destinacija, s dobrim pokazateljima stanja sigurnosti i želim zahvaliti policiji i pohvaliti borbu protiv organiziranih skupina”, rekao je.

O padu drona u Zagrebu

Osvrnuo se i na jučerašnju konferenciju vezanu uz pad bespilotne letjelice u Zagrebu.

“Bitno je da smo čuli ono što smo govorili cijelo vrijeme. Želio bih sve aktere pozvati na ozbiljnost. U Zagrebu se srušila letjelica koja je bila naoružana aviobombom s upaljačem, prilikom pada je došlo do eksplozije”, rekao je Plenković.

Dodao je da je potrebno utvrditi kako je ta letjelica završila u Zagrebu. Kaže da će taj proces još trajati. “Nastavljamo utvrđivati kako je letjelica završila baš u Zagrebu, je li riječ o grešci, sabotaži ili namjeri. Da smo shvatili ozbiljno vidjeli ste iz preleta francuskih i američkih borbenih aviona”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike