4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bozanić kritizirao Plenkovića i ekipu: Njezina se obnova odugovlači, ponavljaju se obećanja...

Bozanić kritizirao Plenkovića i ekipu: Njezina se obnova odugovlači, ponavljaju se obećanja o zagarantiranim europskim fondovima, zatim nerazumljivo dugo čekanje uputstava…

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je na Veliki četvrtak, 14. travnja 2022. predslavio Misu posvete ulja u Župi sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi, na kojoj je blagoslovljeno ulje te su obnovljeni svećenički zavjeti, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Okupljeni u zajedništvu s kardinalom Bozanićem, zagrebačkim pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, generalnim vikarom i moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislavom Subotičancem, biskupskim vikarom i kancelarom preč. Markom Kovačem, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, dekanom Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Josipom Šimunovićem, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željkom Faltakom, rektorom Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem i redovničkim provincijalima, svećenici Zagrebačke nadbiskupije obnovili su u ovom euharistijskom slavlju svećenička obećanja dana na ređenju te su svjedočili zajedništvu Crkve.

Na početku homilije kardinal Bozanić istaknuo je kako se Misa posvete ulja i ove godine slavi u crkvi sv. pape Ivana XXIII. u Dubravi jer obnova Prvostolnice još uvijek nije započela. “Njezina se obnova odugovlači, ponavljaju se obećanja o zagarantiranim europskim fondovima, zatim nerazumljivo dugo čekanje uputstava, izmjene i promijene u procedurama, ne snalaženja u kompetencijama, sporost i možda strah onih koji su zaduženi u preuzimanju odgovornosti, a vrijeme i rokovi prolaze, cijene rastu, posao stoji i čeka.” Govoreći o katedrali zagrebački nadbiskup je naglasio da “zagrebačka katedrala nije samo majka crkva naše nadbiskupije, ona je znak grada Zagreba i simbol hrvatskoga identiteta. Stoga njezina obnova nije zadatak samo vjernika, već i odgovornih institucija Grada i Države”.

Kardinal Bozanić kazao je da je Misa posvete ulja jedinstveno slavlje u liturgijskoj godini jer “očituje zajedništvo prezbitera s vlastitim biskupom. U misi posvete ulja koncelebriraju prezbiteri jer su u posveti krizme svjedoci i suradnici svoga biskupa. Prezbiteri su valjani suradnici biskupskoga reda da bi se redovito izvršavalo od Krista povjereno apostolsko poslanje. Prezbiteri su stoga dionici svete službe u izgradnji, posvećivanju i upravljanju naroda Božjega. U ovom se slavlju ujedno na izvrstan način očituje jedinstvo svećeništva i Kristove žrtve koja u Crkvi neprestano traje. Mi sada zahvaljujemo Gospodinu Isusu što je Crkvi dao dar Euharistije i ustanovio svećeništvo.”

U homiliji je nadbiskup Bozanić pozvao svećenike da u zajedništvu s povjerenim im narodom mole za mir u Ukrajini. “Molimo za mir kako bi što prije dobro pobijedilo grijeh zla, grijeh koji ubija, razara i uništava. Pozivam vas da nastavite karitativnom pomoću te primanjem prognanika priskočite u pomoć ljudima pogođenim nametnutim ratom. I mi smo bili u sličnim prilikama te su nam već dobro poznati takvi scenariji. Odajem priznanje našim župnim i drugim vjerničkim zajednicama te našem Caritasu na učinjenom, ali rat traje i potrebe rastu, stoga nemojmo se umoriti.”

Iako su protuepidemijske mjere i ograničenja zbog koronavirusne bolesti uglavnom ukinute, kardinal Bozanić naglasio je da je još uvijek “potrebna doza opreznosti i strpljivosti dok se vraćamo redovitoj praksi vjerničkog, crkvenog i društvenog života”. “Budimo, kao i do sada, strpljivi sa svojim vjernicima. Za vrijeme pandemije povećavali smo broj liturgijskih slavlja, kako bi što više vjernika mogao sudjelovati. Nemojmo to prebrzo smanjivati. Na susretima su opetovano svećenici svjedočili da se vjernici polako vraćaju. Budimo ustrajni i strpljivo okupljajmo i pratimo povratak svojih vjernika. Dajmo im na raspolaganje dovoljno vremena za svetu ispovijed. Razumijevanje i strpljenje posebno je potrebno prigodom prvih pričesti i krizma. Znam, draga subraćo, da vam u svemu tome u ovim vremenima raznih pritisaka neće manjkati pastoralna ljubav”, dodao je.

Spomenuvši se prezbiterskog ređenja i prošlogodišnjih mladomisnika predslavitelj je istaknuo da će se “u ovoj će se crkvi slaviti prezbitersko ređenje za koje se priprema devet dijecezanskih đakona, a njima će se priključiti i redovnički kandidati za prezbiterat. Crkva je mlada, jer ju Duh Sveti neprestano pomlađuje i zato s pouzdanjem gledamo u budućnost koja pripada Bogu.” Govoreći o preminulim svećenicima u proteklih godinu dana nadbiskup je pozvao okupljene da ih uključe u svoje molitve.

“Molimo Gospodina da ostanemo revni navjestitelji Radosne vijesti i zauzeti svjedoci pastoralne ljubavi. A vi, predragi vjernici, podupirite svoje svećenike molitvom da mogu vjerno vršiti poslanje koje im je Krist povjerio. Svi zajedno molimo za nova duhovna zvanja u našoj Nadbiskupiji, hrvatskom narodu i čitavoj Crkvi”, poručio je na kraju kardinal Bozanić.

Nakon homilije svećenici su obnovili svećenička obećanja dana na ređenju.

Kardinal Bozanić je tijekom mise posvetio krizmano ulje koje se koristi kod slavlja sakramenta krštenja, svete potvrde te svetog reda, te je blagoslovio bolesničko ulje koje se koristi za slavlje sakramenta bolesničkog pomazanja.

Na kraju svete mise zagrebački nadbiskup naglasio je da će blagoslovljena ulja ići po svim župama i da od toga slavlja dolazi posveta čitave mjesne crkve te je pozvao okupljene svećenike da budu oni koji će nositi ulje radosti svojim vjernicima, piše Ika.

Najnovije

Još iz rubrike