19.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kosa vam se opasno prorijedila? Evo koje tretmane preporučuje hrvatska liječnica

Kosa vam se opasno prorijedila? Evo koje tretmane preporučuje hrvatska liječnica

Na tržištu je sve više tretmana koji obećavaju porast kose, pitali smo liječnicu koliko su uistinu učinkoviti

Ispadanje kose, a posebno ono izazvano stresom ili bolešću, koje izaziva prorjeđivanje, ne treba prepustiti slučaju.

Dermatologinja dr. Maja Kovačević iz KBC-a Sestre milosrdnice kaže kako danas postoje mnogi načini kako se može pristupiti liječenju gubitka kose. Iako taj problem ne ugrožava opće zdravlje, svakako utječe na kvalitetu života pa se ne trebamo pretvarati da nas ne pogađa.

“Akutni telogeni efluvij, dakle difuzno ispadanje kose izazvano stresom ili nekom bolešću, je stanje koje traje do šest mjeseci nakon kojeg, u većini slučajeva, slijedi spontani oporavak, međutim u svakodnevnom radu se susrećem sa sve više pacijenata koji su više puta preboljeli covid i opadanje kose traje dugo, iznimno ih frustrira i remeti im kvalitetu života. Gubitak kose jednako zahvaća oba spola, međutim žene se ipak češće javljaju za pomoć. U liječenju se najčešće odlučujemo na suplementaciju vitaminima i antioksidansima, dermokozmetskim losionima te losionima koji sadrže minoksidil, a nekad uključujemo i kortikosteroide ako je došlo do upale u vlasištu, ili primjerice kod pacijenata koji imaju i neko drugo stanje u vlasištu za koje je indicirana njihova primjena”, ističe liječnica za Net.hr.


PRP i mezoterapija

Na tržištu je sve više tretmana koji obećavaju porast kose, pitali smo liječnicu koliko su uistinu učinkoviti.

“Postoje brojna istraživanja koja govore u prilog uspješnosti PRP metode, u kojoj se plazma iz vlastite krvi ubrizgava u vlasište, te definitivno preporučujemo. Slično je s mezoterapijom vlasišta, pri čemu vlasište snabdijevamo vitaminima i hranjivim tvarima koje mogu utjecati na obnovu vlasi i postizanje bolje kvalitete kose. Odnedavno su nam na raspolaganju oba spomenuta tretmana te ih radimo u sklopu Ambulanti za medicinsku kozmetologiju, uz plaćanje”, otkiva dr. Kovačević, no napominje kako kod ozbiljnijeg opadanja to nije dovoljno jer je liječenje opadanja kompleksno i često uključuje lokalnu i sistemsku terapiju.

“Vrlo je nezahvalno govoriti o postocima uspješnosti jer se često odlučujemo za individualni pristup. Aktivne supstance dostupne su u lokalnom i sistemskom obliku, a često ih i kombiniramo. U slučaju ožiljnih alopecija se odlučujemo na sistemsku protuupalnu terapiju kao što su antimalarici, doksiciklin, metotreksat, cetirizin, naltrekson”, objašnjava liječnica koliko liječenje opadanja može biti složeno.

Protuupalno djelovanje

Dermatolozi preporučuju dodatke prehrani jer se kod dosta pacijenata primjećuje deficit željeza, vitamina D i sl.

“Biotin, cink, aminokiseline potiču stvaranje keratina, esencijalne masne kiseline, djeluju protuupalno, dok su magnezij i vitamin C snažni antioksidanti. Danas su nam na raspolaganju i brojni kozmetički proizvodi koji imaju u sebi različite aktivne supstance sintetizirane iz biljaka koji imaju svoju ulogu u liječenju ovih stanja”, objašnjava i pokazuje kako medicina ipak ovom problemu ne pristupa površno iako nije stanje koje ugrožava život, no svakako narušava njegovu kvalitetu.

Kosa je, naime, dio našeg identiteta i stres zbog njezinog gubitka ne treba doživljavati kao nešto sporedno i nešto što ne bismo trebali osjećati, nego, naprotiv, trebamo potražiti i stručnu pomoć, piše net.hr.

Najnovije

Još iz rubrike