General Štimac: Kad saznamo tko je poslao letjelicu, saznat ćemo i cilj

Screenshot: HRT

Objavljeni su rezultati istrage dosad provedenih izvida vezanih za pad besposadne sovjetske letjelice 10. ožujka u Zagrebu. Istraga je pokazala da je nosila aviobombu s upaljačem, a nakon udara došlo je do eksplozije. Nije utvrđeno što je eksplodiralo, a još se ne zna ni tko je ni odakle točno lansirao letjelicu. U nalazu istrage stoji i da su na njezinim ostacima pronađene žuta i plava boja.

– Nije česta praksa da se letjelice prenamjenjuju, ali se to može napraviti. Ta letjelica uglavnom nosi senzore za dnevno izviđanje, nosi prednje kose kamere, imali smo mi iste takve u našim avionima u bivšoj Jugoslaviji. To govorim zato što sam ja bio u toj eskadrili. To nisu baš tako male kamere i one kad se izvuku vani, unutra može stati jedna takva bomba kao što je taj OFAB 100-120. Tu samo treba voditi računa o težištu aviona kako ne bi došlo do nekakvog disbalansa, to nije tako teško izračunati i nije tako veliki problem staviti bombu umjesto tih senzora koji su bili. Iako je ovo bilo noćno letenje, nisu trebale biti dnevne kamere, ali su trebali biti IC senzori za noćno snimanje ako je trebalo biti snimanje. Ako je bila neka druga svrha npr. da bude meta za druge avione ili za provjeru radarskog sustava, onda tu također nije trebala biti bomba. Treba vidjeti zašto je tu bila bomba i koja je svrha toga, rekao je umirovljeni general Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Kaže kako ga nisu iznenadile boje ukrajinske zastave na letjelici.

– Mogli su to poslati ili Rusi ili Ukrajinci. I jedni i drugi bi stavili i jednu i drugu zastavu jer traje rat informacijama, odnosno obmanjivanje. Taj informacijski rat traje i ova je letjelica mogla biti u svrhu toga. Sad jesu li je upotrijebili Rusi ili Ukrajinci, to treba utvrditi istraga i onda ćemo tek znati koji je bio cilj i zašto se to tako radilo, rekao je umirovljeni general.

Rekao je kako je u izvješću dobro objašnjen mehanizam slijetanja letjelice.

– Ali ovdje, obzirom da je padobran otpao, očito nije bila namjera da letjelica sleti već da se zabije pod 90 stupnjeva kao što se tu kod nas i zabio u zemlju. Znači da nije bila svrha da sleti. Teško da je bio kvar, da su improvizirali, a da nisu stavili te gurtne na mjesto na koje su trebale biti stavljene, ustvrdio je.

Na pitanje novinarke jesu li onda možda točne špekulacije da je Zagreb bio unaprijed određena meta Štimac je odgovorio da je tako nešto teško tvrditi bez dokaza.

– Ako nemate dokaze za tvrdnju koju kažete, ona je bolje ne izricati je. Ja bih pričekao istragu naših forenzičara, kao što je rečeno iz DORH-a istraga još traje, treba pričekati rezultate da vidimo tko je poslao tu letjelicu, s kojim ciljem i je li cilj bio Zagreb ili nešto drugo, poručio je umirovljeni general Josip Štimac, piše HRT.

Share This Article