Raspudić: Je li Šljivančanin s petokrakom dobar, a Jean Michel Nicolier loš?

Nino Raspudić, saborski zastupnik iz Kluba Mosta, komentirao je u N1 Newsroomu aktualna politička događanja.

Upitan za komentar izjave brigadira Matka Raosa, kazao je:

“Na to gledam kao i na ono da je Hrvatska stvorena 1945. Današnja Hrvatska je stvorena referendumom i obrambenim Domovinskim ratom nakon kojeg je uslijedilo međunarodno priznanje.”

Smatra da je to zapravo medijski spin.

“Meni je jako zabavno da se gospodin Milošević ima obraza danas ukazati i još ga novinari ništa ne pitaju oko kriminala i optužnice koja se digla protiv njega, nego nam on sad opet drvi o ustašama i partizanima. Mi ćemo sada raspravljati o ovome, dok nam gori u državi”, rekao je Raspudić.

Smatra da Milošević, umjesto da priča “o neonacističkim strahotama”, treba istupiti iz Vlade ili zašutjeti.

“To se odnosi na njega, i na Kajtazija i Furija Radina”, dodao je.

“Mi smo antitotalitaristi”

“Baštinimo iz političke prošlosti sve što je vodilo prema demokratskoj Hrvatskoj, a to ne može biti u ideološkom smislu niti ustaški pokret, niti Titov partizanski”, rekao je.

Ističe da i Hrvatska nije nastala na temeljima antifašizma.

“U preambuli Ustava imamo izvedenu povijesnu nit od kneževina, kraljevstava i niza drugih točaka, među kojima je i ZAVNOH, a ne antifašizam”, kazao je Raspudić.

Smatra da su rasprave poput aktualne oko izjave brigadira Raosa bespredmetne.

“One se podgrijavaju s vremena na vrijeme kako bi bile ‘odvlakač’ od gorućih problema. Ja osobno ne želim biti dalje korisna budala u službi vladajućih pa da ćemo u idućih mjesec dana govoriti o tome, umjesto o korupciji, kriminalu, neobnovljenoj Banovini, Zagrebu i tako dalje”, rekao je.

ZDS nepotreban

Na pitanje smeta li mu pozdrav “Za dom spremni”, rekao je:

“Ne vidim zašto bi ga itko koristio danas pored pozdrava, dobar dan, bok, hvaljen Isus i Marija… Ja nikoga nisam čuo da dođe kući i pozdravi babu sa ‘za dom spremni’ ili ‘smrt fašizmu, sloboda narodu’”, kazao je Raspudić.

Ono što stvara dvojbu, dodaje, korištenje je pozdrava “Za dom spremni” u znakovlju HOS-a.

“U semantici postoji nešto što se zove resemantizacija, preoznačavanje. Uzmimo situaciju Vukovara – što je sada Veselin Šljivančanin koji je nosio zvijezdu petokraku i razarao Vukovar dobar, a Jean Michel Nicolier s HOS-ovim grbom je loš? Svo znakovlje iz Domovinskog rata je neupitno. Mimo toga, osjećam odbojnost prema bilo kakvim totalitarnim znakovljem”, poručio je, piše N1.

Share This Article