19.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zec je životinja za duže vrijeme, a ne samo poklon za Uskrs!

Zec je životinja za duže vrijeme, a ne samo poklon za Uskrs!

Ponekada se odrasli djeci umjesto čokolade ili igračke povodom Uskrsa odluče kupiti pravog zeca, ali zaboravljaju kako zec nije samo za Uskrs, nego za duže vrijeme.

Slavimo Uskrs kao najveći kršćanski blagdan, dok u isto vrijeme granice potrošnje prelaze sve granice dobrog ukusa. Otkada nije dovoljna čokolada u obliku zeca, već kupujemo žive zečeve s kojima kasnije ne znamo što ćemo.

Zec je životinja koja zahtijeva njegu, pažnju i brigu i to ne samo nekoliko dana oko Uskrsa nego i do nekoliko godina života poslije. Istina je kako su mali zečevi slatki i neodoljivi pa time postaju izborom za poklon, ali to nije dovoljno opravdanje da ga se kupi, piše cafe.hr.

Ako ipak odlučite kupiti zeca povodom Uskrsa ne zaboravite kako on zahtjeva svakodnevnu brigu:

1. Potrebno je svakodnevno čišćenje kaveza.
2. Potrebno mu je osigurati raznoliku prehranu i mnogo svježe vode.
3. Potrebno je biti spreman na to da će izgristi neke stvari koje jako volite.
4. Potrebno ga je puno maziti jer to voli.
5. I na kraju znajte kako zec postaje novi najbolji prijatelj.

Svake godine na stranicama udruge Prijatelji životinja upozoravaju ljude da ne kupuju kuniće ili piliće kao zabavu za djecu, jer životinje nisu igračke. Savjetuju da radije udomite napuštenu životinju. Kako pišu: “Uskrs je najveći blagdan kojim kršćani obilježavaju pobjedu života nad smrću. No i dalje, upravo za Uskrs, najveći broj kokoši, pilića i drugih životinja iskorištava se i ubija”.

Pritom naglašavaju kako svake godine imaju kampanju povodom Uskrsa kojom osuđuju te postupke te će i ove godine pozvati građane da bojkotiraju kupovinu životinja umjesto igračaka, piše 24sata.hr.

Ukoliko ste razmišljali o ovakvoj vrsti kupovina – razmislite ponovno. Svoje najmlađe možete iznenaditi na razne načine i na taj način podupirati ispravno odnošenje prema životinjama.

Najnovije

Još iz rubrike