4.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Broj smrtno stradalih u raketiranju kolodvora u Kramatorsku popeo se na 57

Broj smrtno stradalih u raketiranju kolodvora u Kramatorsku popeo se na 57

Istražni tim koji je završio radove na mjestu granatiranja u Kramatorsku utvrdio je da je u raketnom napadu poginulo 57 osoba, a ozlijeđeno 109 osoba.

Kako prenosi Ukrinform, to je u izjavio načelnik regionalne vojne uprave Donjeck Pavlo Kirilenko.

“57 mrtvih, 109 ranjenih. Teško ozlijeđeni nalaze se u sigurnim regijama i pruža im se sva potrebna medicinska pomoć”, rekao je Kirilenko.

Kako je izvijestio Ukrinform, 8. travnja dvije ruske rakete pogodile su željeznički kolodvor Kramatorsk s kojeg se svakodnevno evakuira stanovništvo.

Predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da je udarac zadala raketa Točka-U.

Pentagon potvrdio da su napadači Rusi

Raketni napad iz sustava Točka-U na željezničku stanicu Kramatorsk u Donjeckoj regiji 8. travnja, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, izvela je ruska vojska, unatoč pokušajima ruskog zapovjedništva da se skine sa sebe odgovornosti.

Izjavio je to visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane na zatvorenom brifingu za novinare, prenosi Ukrinform pozivajući se na Radio Svoboda.

“Očito nismo nasjeli na tvrdnje Rusa da nisu odgovorni (za ovaj raketni udar – prim.). Isprva su tvrdili da je napad bio uspješan, ali su ga potom opovrgnuli čim su posljedice objavljene”, rekao je Pentagon.

Također Pentagon tvrdi da će ruska vojska upotrijebiti 18. motoriziranu diviziju Oružanih snaga Rusije za napad na Kramatorsk.

“Možemo govoriti o jednoj postrojbi – 18. motoriziranoj diviziji koja je formirana 2021. godine. Sastoji se od tri motorizirane pješačke pukovnije i oklopne pukovnije. Prema našim procjenama, očekuje se njihovo korištenje tamo gdje su napali željeznički kolodvor (u Kramatorsku – prim.). Vidimo kretanje jedinica i korištenje sile na ovom području”, rekao je visoki dužnosnik Pentagona.

“Ovo je glavni željeznički čvor u istočnom dijelu Ukrajine. A ovo je vrlo strateško mjesto. I vidjeli smo kako su pokušali premjestiti snage u Kramatorsk, gdje se nalazi ova željeznička stanica”, dodao je.

Najnovije

Još iz rubrike