4.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Objavljen popis voća i povrća s najviše pesticida: Na samom vrhu nalazi...

Objavljen popis voća i povrća s najviše pesticida: Na samom vrhu nalazi se mnogima omiljena namirnica

Nova američka istraživanja su potvrdila da su u velikom broju svježih proizvoda pronašli ostatke pesticida što je izazvalo strah među ljudima

Kako bi vaša prehrana bila zdrava i uravnotežena mora uključivati svježe voće i povrće, međutim novo istraživanje neprofitne grupe Environmental Working Group (EWG) je otkrilo da više od 70% neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.

EWG je također naveo da neko voće i povrće sadrži znatno više pesticida od drugih vrsta i grupa pa zbog toga svake godine objavljuju popis proizvoda koji sadrže najveću koncentraciju pesticida.

Grupa je nazvala 12 vrsta voća i povrća koje su najviše kontaminirane pesticidima s “Prljavih 12”. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) i američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) su proveli istraživanje na najnovijim podacima prikupljenim na gotovo 45.000 uzoraka proizvoda koje su testirali.

Kako bi prikazali stvarne uvjeti, ministarstvo poljoprivrede je opralo proizvode prije testiranja, kao što to inače čine i potrošači nakon kupnje namirnica.

Istraživači su rekli da su podaci pokazali da je više od 90% testiranih jagoda, špinata, jabuka, grožđa, trešnji bilo pozitivno na dvije ili više vrsta pesticida.

Zbog vrste kemikalije na proizvodima se konzumenti stavljaju u zdravstvene opasnosti, a koje mogu biti i ozbiljnije posljedice od obične iritacije očiju i kože.

Zaštita od trovanja

Voće i povrće je prije konzumacije potrebno najprije dobro oprati. Umjesto korištenja sapuna i tekuće za pranje suđa, koje se ne preporučuju, najbolja opcija je obična voda.

Američka uprava za hranu i lijekove je navela: “Voće i povrće mogu apsorbirati sapun i deterdžente za kućanstvo čak i kada se temeljito isperu te se osoba može razboljeti.”

Najotrovnije voće i povrće

Na popisu voća i povrća koji sadrže najviše pesticida su jagoda, špinat, kelj i zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprika, trešnje, breskve, kruške, celer i rajčice.

Zdravije namirnice

Postoji popis i namirnica koje se smatraju čistima i koje sadrže znatno manje pesticida, a to su avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak (smrznuti), šparoge, medna dinja, kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat, piše net.hr.

Najnovije

Još iz rubrike