20.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Četvrtina ruskih snaga je "stvarno neoperativna", kaže europski dužnosnik

Četvrtina ruskih snaga je “stvarno neoperativna”, kaže europski dužnosnik

Otprilike jedna četvrtina ruskih snaga korištenih u invaziji na Ukrajinu “u praksi je neoperabilna”, prema europskom dužnosniku, nakon velikih gubitaka, loše logistike i održavanja, piše CNN.

Rusija je rasporedila oko 120 bataljunskih taktičkih grupa (BTG) oko Ukrajine prije invazije, izvijestio je tada CNN.

Šest tjedana nakon rata, otprilike 29 njih je sada izvan pogona, rekao je dužnosnik.

Ruske snage pokušale su spojiti neke od preostalih dijelova BTG-a u koherentne borbene jedinice, koristeći ostatke dva ili tri BTG-a da pokušaju napraviti jedan, dodao je dužnosnik.

Komentari dolaze dan nakon što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak priznao da je Rusija pretrpjela “značajne” gubitke svojih vojnika u Ukrajini, nazvavši to “velikom tragedijom” za zemlju u intervjuu za Sky News.

Upitan može li se povlačenje ruskih trupa iz Kijeva i njegove regije smatrati “poniženjem” za Kremlj, Peskov je rekao da bi korištenje tih riječi bilo “pogrešno razumijevanje situacije”.

“Imamo značajne gubitke u postrojbama i to je ogromna tragedija za nas”, priznao je Peskov, prije nego što je ustvrdio da je razlog povlačenja Rusije iz Kijevske i Černihivske regije “čin dobre volje tijekom pregovora između ukrajinskog i ruskog izaslanstva”.

Peskov je dodao da je Rusija to učinila kako bi “skinula napetost s tih regija kako bi pokazala da je Rusija zaista spremna stvoriti ugodne uvjete za nastavak pregovora”.

CNN nije mogao provjeriti koliko je ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini. Pro-putinovski ruski tabloid Komsomolskaya Pravda izvijestio je prošlog mjeseca da je broj žrtava bio 9.861 — višestruko veći od službenih podataka iz Kremlja. Brojku, koja je pripisana ministarstvu, a kasnije povučena od strane lista — koji je tvrdio da je hakirana — nije potvrdio Kremlj.

Dužnosnici SAD-a i NATO-a prošli su mjesec procijenili da se ruske žrtve kreću od 3.000 do 10.000. Ukrajinski dužnosnici tvrde da je brojka još veća, piše CNN.

Po novim ukrajinskim podacima u invaziji je ubijeno oko 19 tisuća ruskih vojnika.

Najnovije

Još iz rubrike