21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Sustav protuzračne obrane: Slovaci poslali S-300 u Ukrajinu

VIDEO Sustav protuzračne obrane: Slovaci poslali S-300 u Ukrajinu

Ministarstvo obrane Slovačke Republike potvrđuje da je Slovačka donirala Ukrajini sustav protuzračne obrane S-300 na temelju ukrajinskog zahtjeva za pomoć u provođenju samoobrane u skladu s člankom 51. Povelje UN-a kao izravne posljedice naoružanja agresije Ruske Federacije.

Riječ je o odgovornoj odluci kojom Republika Slovačka, kao zemlja koja promiče mir, slobodu i zaštitu ljudskih prava, pruža pomoć u obliku čisto obrambenog sustava Ukrajini i njenim nedužnim građanima, vjerujući da će taj sustav pomoći u spašavanju što više nevinih Ukrajinaca.

“Naravno, prvenstveno mislimo na sigurnost Slovačke i naših građana, pa smo na ovaj korak poduzeli tek kada smo imali adekvatnu zamjenu za sustav S-300, baš onakvu kakvu smo i najavili. To će biti četvrta baterija jednog od najmodernijih sustava protuzračne obrane – Patriot od naših saveznika, koja će pokrivati ​​područje Republike Slovačke. U usporedbi sa sustavom S-300 sovjetske proizvodnje, s minimalnim servisiranjem i prestankom tehničkog vijeka, ovo je sjajna vijest za Slovačku, a ujedno i velika pomoć za Ukrajinu“, rekao je Jaroslav Naď, ministar obrane Slovačke Republike.

Donacija sustava ne znači da je Slovačka postala dio oružanog sukoba u Ukrajini. Obrana Slovačke Republike i dalje je osigurana i u narednim danima bit će pojačana četvrtom baterijom sustava Patriot, koja će u Slovačku stići u idućih tjedan dana i ostati na našem teritoriju koliko god bude potrebno, piše slovačko ministarstvo obrane.

Najnovije

Još iz rubrike