29 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Cviljenje kod pasa: Što ga uzrokuje i kako ga riješiti

Cviljenje kod pasa: Što ga uzrokuje i kako ga riješiti

Psi cvile zbog niza razloga. Vaš pas može cviljeti jer želi nešto ili zbog toga što je uzbuđen. Možda je prestrašen ili zabrinut zbog nečega. Cviljenje kod psa koji je smiren može biti dio njegove interakcije s drugim psima ili ljudima.

Psi koji pate od tjeskobe povezane s razdvajanjem mogu cviljeti kada ih napuste, uz hodanje gore-dolje, slinjenje i destruktivno ponašanje. Ako vaš pas manifestira ovakvo ponašanje, posavjetujte se s veterinarom kako najlakše riješiti tjeskobu kod psa.

Psi cvile i zbog zdravstvenih razloga, koji uključuju bol i sindrom kognitivne disfunkcije. Svakako obavijestite veterinara ako je cviljenje vašeg psa povezano s osjećajem boli ili ako primijetite neke promjene u ponašanju.

Otkrijte problem

Najbolji način kako se nositi s cviljenjem je da otkrijete njegov uzrok i promijenite ponašanje psa na temelju treninga baziranog na nagradama. U svakoj situaciji u kojoj vaš pas osjeća pretjeranu tjeskobu kažnjavanje nije dobra metoda. Ako kaznite psa zbog cviljenja, ono može prestati, ali tjeskoba će i dalje biti prisutna. Zapravo se može čak i pogoršati, a vaš pas će na nju reagirati na puno opasniji način, primjerice ugrizom.

Točni uzroci cviljenja ne mogu se uvijek točno identificirati. Vaš pas može cviljeti kada mu se približi druga osoba ili pas. Ovo može značiti da je uzbuđen ili da je preplašen. Ako je vaš pas uzbuđen, ublažite pozdrav i prebacite pažnju psa na nešto drugo kako biste smanjili cviljenje. Ako se vaš pas plaši, morat ćete savladati njegov strah kako bi prestao cviljeti. Ako mislite da je strah razlog zbog kojeg vaš pas cvili, potražite savjet veterinara.

Kako zaustaviti cviljenje?

Što je vaš pas više zauzet raznim aktivnostima tijekom dana, kao što su igranje, šetnje ili igre pronalaženja skrivene hrane, manje će biti napet i sklon cviljenju. Preusmjerite svog psa koji cvili na neku bolju aktivnost, kao što je traganje za skrivenim komadom mesa u vrtu. Pas koji cvili kada je uzbuđen ili nervozan može se naučiti da se opusti nizom smirujućih vježbi.

Psi koji cvile kako bi privukli pozornost ili dobili stvari koje žele, kao što su hrana, poslastica ili igračka zahtijevaju različite načine dresure. Ako vaš pas posebno cvili u vrijeme obroka, zatvorite ga u drugu prostoriju dok mu pripremate obrok. Tako možete smanjiti uzbuđenje ili tjeskobu.

Ako pas cvili zbog određene situacije koja ga čini nervoznim, povećajte njegovo povjerenje u situacijama koje ga uznemiruju. Na primjer, ako je vaš pas nervozan kada odlazi kod veterinara, isplanirajte posjet u kojem će vaš pas samo dobiti poslasticu od veterinara ili se malo pomaziti. Na taj način smanjit ćete nervozu kod psa, a samim time i cviljenje. Kada se pseće emocionalno stanje promijeni, i cviljenje se smanjuje samo od sebe.

Imajte na umu da će nagrađivanje poželjnog ponašanja povećati vjerojatnost da ga vaš pas ponovi. Ako razgovarate sa psom dok cvili, nagrađujete cviljenje, što znači da će ga vaš pas nastaviti ponavljati. S druge strane, vikanje na psa dok cvili može povećati tjeskobu, što će samo rezultirati pojačanim cviljenjem.

Kada vaš pas cvili, najbolje ga je ignorirati, što ćete najjednostavnije napraviti tako da okrenete glavu i prekinete svu interakciju sa psom. Cviljenju nikada ne pridajite pažnju, čak ni onu negativnu. Potaknite pozitivno ponašanje tako što ćete psa nagraditi kada je tih. Tako povećavate vjerojatnost da u budućnosti pas na stresne situacije reagira bez cviljenja, piše index.hr.

Najnovije

Još iz rubrike