9.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Tijela 26 osoba pronađena su među ruševinama dviju stambenih zgrada koje su...

Tijela 26 osoba pronađena su među ruševinama dviju stambenih zgrada koje su bombardirali ruski osvajači u Borodjanki

Tijela 26 osoba pronađena su među ruševinama dviju stambenih zgrada koje su bombardirali ruski osvajači u Borodjanki u Kijevskoj oblasti.

To je objavila na Facebooku glavna tužiteljica Irina Venediktova, prenosi Ukrinform.

“Najrazrušeniji grad u Kijevskoj regiji: pogođen je nekontroliranim bombama od 250 kilograma, uraganima i tornadima… Teško je predvidjeti koliko će žrtava biti.” Samo ispod ruševina dvije bombardirane stambene zgrade pronađeno je 26 tijela. Neprijatelj je podmuklo napao stambenu infrastrukturu u večernjim satima, kada je kod kuće bilo najviše ljudi. Meta su bili isključivo civili – ovdje nema vojnog objekta”, napisala je Venediktov.

Glavni tužitelj je dodao da su i službenici za provođenje zakona već potvrdili činjenicu seksualnog nasilja.

Venediktov je naglasila da neprijatelji namjerno istrebljuju civile: ubijaju ih, muče ih i ubijaju.

“U Motižinu zvijeri su ubilr ženu samo zato što je bila u crnom. Žeđ za krvlju Ukrajinaca omogućuje rasistima da pucaju čak i zbog neke drugačije odjeće. Oca žrtve držali su 7 dana u staji vezanih očiju. Tamo, u Motižinu, ruska vojna obavještajna služba provjeravala je telefone ljudi, birajući žrtve za takozvanu “denacizaciju”, rekla je.

Spasioci rasčišćavaju ruševine Borodjanke i drugih obližnjih naselja, a paralelno s njima rade i istražni timovi. Tužitelji, policajci, službenici SBU-a i stručnjaci iz pet oblasti prikupljaju dokaze o ruskim ratnim zločinima za nacionalne i međunarodne sudove, dodala je glavna tužiteljica.

Osim toga, poznati stručnjak za međunarodno kazneno pravo Wayne Jordash stigao je u Borodjanku i “pridružio se našem pravnom frontu”.

Kako je izvijestio Ukrinform, Venediktov je 4. travnja izjavila da Borodjanka možda ima najgoru situaciju s žrtvama među civilima.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Denisa Monastirskija, grad Borodjanka jedno je od najrazrušenijih naselja u Kijevskoj regiji. Također je napomenuo da je spasiocima Državne službe za hitne slučajeve trebalo tjedan dana da rasčiste samo jedan neboder.

Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je volontere da se pridruže u Borodjanki.

Najnovije

Još iz rubrike