28.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Geomagnetska oluja će danas zahvatiti Zemlju

Geomagnetska oluja će danas zahvatiti Zemlju

Očekuje se da će geomagnetska oluja ponajviše utjecati na najviše slojeve Zemljine atmosfere, ali ne i na život ljudi.

Geomagnetska oluja trebala bi danas doći do Zemlje, no za razliku od nekih prethodnih, ne očekuje se da će doći do kakvih poremećaja zbog nje.

Kako je objavila američka agencija NOAA, radi se o manjoj geomagnetskoj oluji (kategorije G1) koja je posljedica aktivnosti na Suncu početkom ožujka.

Očekuje se da će geomagnetska oluja ponajviše utjecati na najviše slojeve Zemljine atmosfere, a može doći do poremećaja u radu elektroničkih uređaja poput radija, satelita i navigacijskog sustava.

Kako ističu iz NOAA, ova bi oluja trebala biti kategorije G1, što je najniža kategorija na njihovoj ljestvici. Za usporedbu, geomagnetske oluje kategorije G4 i G5 izazvale bi velike poremećaje u magnetnom polju Zemlje te oštetile sve što koristi električnu energiju.

Geomagnetske oluje nisu rijetka pojava, zbog aktivnosti Sunca, a većina ih nema utjecaj na svakodnevni život ljudi. Jače geomagnetske oluje, poput one koja je u veljači došla do Zemlje, mogu izazvati probleme u satelitskoj komunikaciji i radu komunikacijske opreme. To su na svom primjeru osjetili u SpaceX-u kad im je geomagnetska oluja oštetila 40 satelita iz sustava Starlink, piše zimo.dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike