Žrtva srbijanskih silovatelja iz Vukovara o usporedbama s Ukrajinom: Kod nas je i država zataškavala, ukrajinski predsjednik sve je pokazao javno

Screenshot: RTL

Posebno teško gledati je zločine iz Ukrajine obiteljima ubijenih u Hrvatskoj tijekom srbijanske agresije. Iz Vukovara se u RTL Danas javila Đurđica Pankas, kojoj su ubili supruga i oca, a nju silovali.

Na pitanje kako se osjeća danas gledajući strahote rata u Ukrajini, odgovara jednostavno – grozno.

“Osjećam se užasno jer smo mi to sve prošli u Vukovaru ’91. godine. Sve što se događa u Ukrajini, ubijanje i gađanje civila, djece, silovanje žena, sve se to događalo ovdje”, rekla je.

Ubili su mi supruga, tatu, za brata i bratića ništa ne znam. Odveli su ih, do danas nisu nađeni, zločinac koji je ubio mog tatu i brata je zaštićeni svjedok, do njega se ne može, mene su silovali. Do mojih silovatelja ne mogu niti žele doći, ni jedan zločin nije procesuiran”, kaže ogorčeno.

Jedna stvar je, kaže, drugačija danas u iz perspektive žrtava i njihovih obitelji u odnosu na ondašnji Vukovar.

“Prisjednik Ukrajine je to pokazao javno. Javno je pozvao sve zemlje članice UN-a, to su svi vidjeli, a naša Hrvatska kao da je to zataškavala, jednostavno se o tome nije znalo ni pričalo”, kaže.

Kaže da su oni sami bili zataškavani, kako ne bi pričali o tome.

“Da nije bio gospođe Marije Slišković i da nije išla od vrata do vrata i da nije išla po ambasda i da nije došla do UN-a, ne bi ostvarili naknade, ostvarili zakladu. Jer nitko od naših se nije udostojio niti da nas primi niti da nam se obrati”, rekla je Pankas.

Na pitanje tko je kriv za to što su ubojice i silovatelji i dalje na slobodi, kaže da su po njoj krivi svi.

“Oni svi zataškavaju, cijela naša Hrvatska država zataškava sve što se dogodilo u Vukovaru. Mnoge žene nisu progovorile jer su znale da od toga neće biti ništa, da nas država neće podržati što i nije. Znači da je kriva država, DOHR, svi redom”, kaže.

Uz tragediju s kojom svaki dan živi, ne zna ni gdje su vaši brat i bratić, danas joj je i rođendan.

“Tata i muž su pokopani na memorijalnom groblju, tako da im imamo bar gdje svijeću zapaliti”, zaključuje Pankas.

Patnje žena iz Ukrajine: Silovanje kao dio ruske agresije; U srbijanskoj agresiji silovano više od 3000 žena, a počinitelji…

Share This Article