29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zapadni dužnosnici: Rusija je apsolutno izgubila inicijativu u Ukrajini; Za napad u...

Zapadni dužnosnici: Rusija je apsolutno izgubila inicijativu u Ukrajini; Za napad u Donbasu trebat će najmanje tjedan dana

Zapadni dužnosnici kažu da je Rusija “apsolutno izgubila inicijativu” u svojim vojnim operacijama u Ukrajini i da je Moskva sada možda u procesu redefiniranja što za nju znači uspjeh, piše BBC.

Kažu da se tek treba vidjeti masovno preraspoređivanje ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, što sugerira da je ruska ofenziva u Donbasu – koja uključuje regije Donjeck i Luhansk – udaljena najmanje tjedan dana, a vjerojatno i “nekoliko tjedana” .

Kažu da je prijetnja Kijevu “ograničena u doglednoj budućnosti”, ali napominju da bi projektili i zračni napadi i dalje mogli predstavljati opasnost.

Snage povučene iz Kijeva trenutno su u Bjelorusiji i u prilično su lošem stanju. No dok se oni u potpunosti ne povuku, Kijev nije izvan opasnosti, kažu dužnosnici.

Dužnosnici kažu da bi Vladimir Putin možda želio obilježiti neku vrstu “pobjede” 9. svibnja – na Dan pobjede, koji se tradicionalno obilježava vojnom paradom u Moskvi. No, budući da je do toga još samo mjesec dana, to bi moglo unijeti element napetosti između političkih imperativa i onoga što je moguće ostvariti na bojnom polju.

Kada započne napad na Donbas, očekuju da će Rusi iskoristiti svoje kraće linije opskrbe i lekcije naučene u prvim tjednima rata, te se možda i učinkovitije boriti.

Ali kažu da su ukrajinske snage stacionirane u Donbasu najbolje obučene i opremljene ukrajinske postrojbe, s obrambenim položajima razvijenim tijekom osam godina rata, piše BBC.

Najnovije

Još iz rubrike