19.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Glavni stožer Ukrajinaca: Rusija priprema proboj u smjeru Donjecka i želi staviti...

Glavni stožer Ukrajinaca: Rusija priprema proboj u smjeru Donjecka i želi staviti Mariupol pod potpunu kontrolu

Ruske trupe usredotočile su se na pokušaj probijanja obrane u području Donjecka.

Kako prenosi Ukrinform, objavio je to na Facebooku Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Tako u izvješću od od 18:00 sati 6. travnja navode da ruske postrojbe nastavljaju s pripremama za napadnu operaciju na istoku Ukrajine kako bi uspostavile punu kontrolu nad područjem Donjecke i Luhanske oblasti.

Prema Glavnom stožeru, osvajači pregrupiraju postrojbe i provode izviđanje, nastojeći poboljšati taktički položaj pojedinih postrojbi u operativnom području Južni Bug i zadobiti uporište na administrativnim granicama Hersonske regije.

Glavni fokus neprijateljskih napora je izvođenje ofenzivnih operacija u cilju probijanja obrane Združenih snaga na Donjeckom smjeru. Također pokušava preuzeti punu kontrolu nad Mariupolom.

Pregrupiranje postrojbi i obnova borbene sposobnosti jedinica Središnjeg vojnog okruga povučenih u Brjansku i Kursku oblast privodi se kraju.

U tijeku je obuka i premještanje invazijskih postrojbi Ruske Federacije na teritorij Ukrajine.

Prema podacima Glavnog stožera, neprijatelj je planirao premjestiti postrojbe 38. zasebne motorizirane brigade 35. svevojne armije Istočnog vojnog okruga s područja Republike Bjelorusije u Belgorodsku oblast. Zabilježeno je i kretanje pojedinih postrojbi Središnjeg vojnog okruga u ovo područje.

Na smjeru Volin i Polisa nisu uočene značajne promjene u položaju i stanju grupiranja ruskih trupa. Postrojbe Istočnog vojnog okruga, povučene na teritorij Gomeljske oblasti, završavaju pregrupiranje.

Zabilježeno je kretanje neprijateljskih postrojbi do željezničkih postaja radi ukrcaja i naknadnog preraspoređivanja.

U smjeru Slobožanskog, ruske trupe nastavljaju blokirati Harkiv. Najvećim dijelom noću, osvajači granatiraju grad koristeći višecjevne raketne bacače, topništvo i minobacače.

Neprijatelj nije poduzeo nikakve aktivne akcije na području Izjuma. Snagama odvojenih divizija 20. općevojne i 1. tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga vrši pregrupiranje.

Kako bi povećali učinkovitost prijenosa vojnog tereta, Rusi su počeli koristiti željeznicu. Konkretno, zabilježen je dolazak željezničkih ešalona s oružjem i vojnom opremom sa stanice Valujki (Rusija) na željezničku stanicu Kupjansk (Ukrajina).

Na području Donjecka i Luhanska glavni su neprijateljski napori usmjereni na borbe u područjima Popasne i Rubižne te na uspostavljanje kontrole nad Mariupoljom, nastojeći poboljšati taktičku situaciju.

Prema podacima Glavnog stožera, neprijatelj nastavlja pucati na većini područja. Izveo je i topničko granatiranje područja Kreminna, Piskija, Očeretino, Rozivka, Novobahmutivka, Novosilka Druha, Marinka i Krasnohorivka.

Na području Popasne, Stepnij, Novotoshkivskij, Rubižnij, Severodonjetsk i Solotkoho, neprijatelj je izveo jurišne operacije, ali je bio neuspješan.

Ruske trupe nastavljaju jurišati na Mariupolj, aktivno koristeći zrakoplove.

U smjeru Južnog Buga, neprijatelj nastavlja granatirati naselja Sčerbaki, Komišuvakha, Novodanilivka, Mala Tokmačka, Huljaipilske, Lukjanivske, Preobraženka i Huljai Pole.

Kao rezultat ofenzivnih akcija postrojbi Oružanih snaga, ruske trupe izgubile su kontrolu nad selom Osokorivka.

Obrambene snage i dalje drže određene granice, uništavaju neprijatelja i oslobađaju ukrajinske zemlje od osvajača.

Kako je izvijestio Ukrinform, ruski vojnici su od 24. veljače do 6. travnja izgubili oko 18,6 tisuća ljudi. Među neprijateljskim gubicima su i 684 tenka, 1861 borbeno oklopno vozilo, 332 topnička sustava, 107 višecjevnih raketnih bacača, 55 sustava protuzračne obrana, 150 zrakoplova, 135 helikoptera, 7 brodova/čamaca, 76 spremnika goriva i maziva, 96 radnih spremnika i drugu opremu.

Najnovije

Još iz rubrike