11.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Podignuta optužnica zbog smrti triju korisnica Doma za starije: Vrata sobe bila...

Podignuta optužnica zbog smrti triju korisnica Doma za starije: Vrata sobe bila su zaključana, a balkonska blokirana lokotom

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv odgovornih osoba u domu za starije i nemoćne u Dugom Ratu gdje je u ljeto 2020. godine izbio požar. Na mjestu događaja preminule su dvije korisnice, a treća je podlegla ozljedama u splitskoj bolnici.

Naime, vlasnica obiteljskog doma (27), koja je formalno bila zaposlena na mjesto medicinske sestre, te “voditeljica doma” (41) koja je bila zaposlena na mjesto njegovateljice donijele su, kako stoji u optužnici, odluku da korisnike nakon večere i noćne njege zaključaju u spavaonici na prvom katu.

“Okrivljenice se tereti da nisu svoje poslove obavljale u skladu s potpunim opisom i obvezama radnih mjesta niti su bile cijelo vrijeme posvećene korisnicima doma, kao i da su znale kako u spavaonicama nije postavljen vatrodojavni alarm. Optužnicom ih se tereti da su bile svjesne kako može doći do ugrožavanja sigurnosti korisnika doma odnosno navedene tri štićenice, lakomisleno smatrajući kako neće doći do ugrožavanja korisnika doma”, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Trećeokrivljena (27) je tada, također radila na poslovima njegovateljice, postupala prema njihovoj odluci pa je 27. rujna nakon večere oko 18.40 sati zaključala vrata spavaće sobe te se spustila u prizemlje. Između 19 i 19.15 sati došlo je do izbijanja požara madraca i posteljine na drvenom krevetu koji je koristila jedna od preminulih žena.

“S obzirom na zaključana sobna vrata i otprije lokotom blokirana balkonska vrata, korisnicima je bio onemogućen izlazak iz sobe te su zadobile ozljede uslijed kojih su na mjestu događaja smrtno stradale dvije korisnice, dok je treća korisnica preminula 14. listopada 2020. u KBC-u Split od zadobivenih posljedica. Uslijed požara su dovedeni u opasnost životi ostalih korisnika doma, kao i imovina doma”, stoji u priopćenju, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike