21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Objavljene satelitske snimke masovne grobnice u Buči: U jami u Motižinu pronađeno...

Objavljene satelitske snimke masovne grobnice u Buči: U jami u Motižinu pronađeno dvadesetak tijela, među njima oteta gradonačelnica s obitelji

Stravični prizori ratnih zločina počinjenih u Buči obišli su svijet, a Zapad je poručio da je zgrožen postupkom ruskih vojnika. Rusija odbacuje optužbe o ratnim zločinima za vrijeme okupacije grada, no snimka satelita Maxar pokazuje nešto sasvim drugo. Nedaleko Buče, u Motižinu, otkrivena je još jedna masovna grobnica s tijelima na kojima su vidljivi tragovi mučenja.

Satelitske snimke s Maxara pokazuju znakove iskopavanja masovne grobnice na području lokalne crkve u Buči. Fotografija je nastala 10. ožujka.

Vidljiv je 15 metara dugačak rov iskopan na zemljištu pored crkve. Nakon odlaska ruske vojske na istom mjestu je pronađena masovna grobnica.

Maxar Technologies, tvrtka koja se bavi prikupljanjem i objavljivanjem satelitskih snimki Ukrajine, priopćila je da su prvi znakovi iskopavanja masovne grobnice u crkvi Svetog Andrije Prvopozvanog i svih svetih viđeni 10 ožujka.

“Novija pokrivenost od 31. ožujka prikazuje grobno mjesto s približno 15 metara dugim rovom u jugozapadnom dijelu područja u blizini crkve”, priopćeno je iz Maxara.

Rusija odbacila optužbe

Ukrajina je u nedjelju optužila ruske snage za masakr u Buči, a Rusija je optužbe odbacila nazvavši ih “provokacijom” Ukrajine.

“Sve fotografije i video materijali koje je objavio kijevski režim, a koji navodno pokazuju neku vrstu ‘zločina’ ruskog vojnog osoblja u gradu Buča još su jedna provokacija”, priopćilo je u nedjelju rusko Ministarstvo obrane.

Novinari Reutersa posjetili su u subotu Buču i vidjeli tijela koja razbacana leže na ulicama grada udaljenog samo 37 kilometara od glavnog grada Kijeva.

Masovna grobnica pored crkve bila je još uvijek otvorena, a kroz crvenu glinu bačenu na vrhu probijale su se ruke i noge ubijenih građana.

Zabilježena ubojstva

Reuters nije potvrdio jesu li fotografije koje je objavio Maxar fotografije iste crkve koju su u subotu posjetili njegovi novinari.

Human Rights Watch zabilježio je stravična svjedočanstva građana iz Buče. Prema jednome od njih, 4. ožujka su ruski vojnici pokupili pet muškaraca i jednog od njih po prijekom postupku pogubili.

Prema izjavi svjedoka, natjerali su ih da kleknu uz cestu, navukli im majice preko glave, a onda jednome pucali u potiljak. “Pao je, a žene koje su bile tamo su vrištale”, rekao je svjedok.

Zapad je zgrožen onime što se dogodilo u Buči, a o tome su se oglasili i iz naše Vlade.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zgroženo je ubojstvom civila u ukrajinskom gradu Buči za vrijeme ruske okupacije i naglašava da za takav čin ruskih snaga nema opravdanja, poručili su.

Ubijena gradonačelnica i članovi njezine obitelji

U Motižinu, gradu udaljenom tridesetak kilometara zapadno od Buče pronađena je masovna grobnica s najmanje 20 ubijenih civila. Među njima je i gradonačelnica Olga Suhenko te njezin suprug i sin.

“Jama s tijelima otkrivena je u šumi u blizini grada”, rekao je bivši ukrajinski veleposlanik u Austriji Olexander Scherba.

Tijela Suhenko i njezine obitelji ubačena su u jamu. Na tijelima su vidljivi tragovi mučenja. Suhenko je pronađena sa slomljenim prstima i rukama, piše Daily Mail.

Jedan od svjedoka mučenja rekao je da su ruski vojnici ubijali sve ukrajinske dužnosnike koji su odbili surađivati s njima. Gradonačelnicu Motižina i njezinu obitelj ruski vojnici su oteli 23. ožujka i odveli u nepoznatom pravcu, piše dnevnik.hr.

Potresno svjedočanstvo iz Buče: Gledajte mi smo Rusi.. Došli smo da vas oslobodimo. Onda je naša kuća počela gorjeti…Bacili su ga na koljena i pucali mu u glavu

Vereščuk: Čak 11 čelnika lokalnih zajednica je u zarobljeništvu, načelnicu Motižina su likvidirali

VIDEO Milanović: Ukrajina nije bila baš demokratska; Buča je daleko, ne znam o tome ništa, Rusi su se povukli

VIDEO Zelenskij: Koncentrat zla je došao u našu zemlju; Zaslužuju samo smrt nakon onoga što su učinili u Ukrajini

VIDEO Novi užasi iz Buče: U podrumu su pronađeni zavezani civili, brutalno likvidirani

Johnson o Buči i Irpinju: Nikakve dezinformacije Kremlja ne mogu sakriti istinu; Putin je očajan, njegova invazija propada

Najnovije

Još iz rubrike