28.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vlahov: To ne radi pobjednička vojska, to rade barbari i ološ i...

Vlahov: To ne radi pobjednička vojska, to rade barbari i ološ i zato je Putin izgubio ovaj rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini ušao je u 39. dan. Uznemiravajući prizori stižu iz ukrajinskog grada Buče. Gradonačelnik Kijeva poručuje da je ondje počinjen genocid. Istovremeno cijelo područje Kijeva oslobođeno je od okupatora. Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad gradom Bučom, a prizori na ulicama zastrašuju, piše HRT.

Više eksplozija čulo se jutros u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine. Gradske vlasti tvrde da je riječ o raketnim napadima, a Rusi su potvrdili da su gađali rafineriju i skladišta energenata.

– Očito Rusi žele stvoriti umjetnu nestašicu goriva i za građane i za vojsku – komentirao je Petar Vlahov koji se javio iz Lavova.

Inače, taj grad od strateškog je interesa i za Ukrajince i za Ruse. Rusi žele osvajanjem tog grada onemogućiti izlazak Ukrajine na more. Gubitak tog grada za Ukrajinu bi bio katastrofalan u ekonomskom smislu.

No Odesu je u vojnom i strateškom smislu teško osvojiti, čak teže nego Mariupolj.

– Rusi rat gube definitivno, potvrđuju to i snimke iz Buče. Genocid, masovne grobnice u kojima leži 300 civila, ubojstva djece ne starije od 14 godina, civila sa žicom vezanim rukama i hicima u potiljak. To ne radi pobjednička vojska, to rade barbari i ološ i zato je Putin izgubio ovaj rat u Ukrajini – komentirao je Vlahov u javljanju za HTV.

U Mariupolj su upućena dva dodatna konvoja kako bi se izvukli civili, a u Lavovu je znatno manji dotok izbjeglica.

Zato je u susjednom Ivano-Frankivsku više od 200 tisuća izbjeglica. Tamošnji gradonačelnik traži pomoć izvan granica svoga grada, ali i izvan Ukrajine, pa je u tom kontekstu na neki način pozvao u pomoć i Hrvatsku, rekavši za HTV:

– Koristim se ovom prilikom i obraćam vašim gledateljima. Ako možda postoje gradovi prijatelji u Hrvatskoj koji bi se željeli povezati s nama, pozivam ih, bilo bi nam jako drago – poručio je gradonačelnik Ruslan Marcinkiv, piše HRT.

VIDEO U Irpinju su Rusi strijeljali žene i djevojke, a zatim ih pregazili tenkovima

Šokantna svjedočanstva iz Buče: Bježali smo i naletjeli na ruski oklopnjak. Uslijedio je masakr

Najnovije

Još iz rubrike