21 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vereščuk: Čak 11 čelnika lokalnih zajednica je u zarobljeništvu, načelnicu Motižina su...

Vereščuk: Čak 11 čelnika lokalnih zajednica je u zarobljeništvu, načelnicu Motižina su likvidirali

Čak 11 čelnika mjesnih zajednica nalazi se u zarobljeništvu ruske vojske.
Potpredsjednica Vlade – ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih područja Irina Vereščuk rekla je to na brifingu, javlja dopisnik Ukrinforma.

“Od danas je u zarobljeništvu 11 čelnika lokalnih zajednica iz Kijevske, Hersonske, Harkivske, Zaporiške, Mikolajvske i Donjecke regije. O njima obavještavamo Međunarodni odbor Crvenog križa, Ujedinjene narode i međunarodne organizacije, kao i o ostalim nestalim civilima, i tražimo da se puste svi naši civili, naši gradonačelnici, naši svećenici, novinari i aktivisti. Oni su nezakonito zatočeni, prisilno zatočeni i imaju pravo da se drugi bore za njihovo oslobađanje. Mi to činimo, i pozivamo druge da to učine, i pozivamo druge da to učine”, rekao je Vereščuk.

Napomenula je da su u tijeku i pregovori o oslobađanju svih civila u sklopu razmjene ratnih zarobljenika. Vereščuk je također dodala da se jučer, 2. travnja, nakon oslobođenja Kijevske regije od osvajača, doznalo za ubojstvo načelnice Motižina Olhe Suhenko.

“Ubili su je u zatočeništvu ruski neljudi. Ovo je ratni zločin. Počinitelji će odgovarati u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, rekla je ministrica.

Kako je objavljeno, ukrajinsko ministarstvo obrane izjavilo je 2. travnja da je regija Kijev oslobođena od ruskih osvajača.

Najnovije

Još iz rubrike