24.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Sindikati javnih službi zaprijetili štrajkom: Novaca u proračunu očito ima, a Vlada...

Sindikati javnih službi zaprijetili štrajkom: Novaca u proračunu očito ima, a Vlada nam želi smanjiti realne plaće

Jedanaest sindikata javnih službi jednoglasno su odbacili zadnju ponudu Vlade vezanu uz sklapanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike, čime su njihova izvršna tijela dala zeleno svjetlo za štrajk.

Nakon privremenog prekida pregovora između predstavnika sindikata javnih službi i Vlade, sindikati su obavili konzultacije na svojim tijelima i u članstvu o ponudi Vlade. Vlada u 2022. godini nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od dva posto i to od 1. travnja ove godine. Svih jedanaest sindikata – članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama – jednoglasno je odbilo ponudu Vlade i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

S obzirom na to da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od četiri posto od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i gospodarskom stanju. Sindikatima je, također, potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika, naveli su u zajedničkom priopćenju.

„Neshvatljivo je da Vlada RH, unatoč rastu troškova života, unatoč podacima o rastu proizvodnje, što ističe sama Vlada, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novaca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima, i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji“, stoji u priopćenju sindikata javnih službi, u kojemu navode kako će pokretanje konkretnih akcija ipak ovisiti o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata. Sastanak bi se trebao održati idući tjedan.

Priopćenje potpisuju: Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvenom osiguranju, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu – Preporod, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske te Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat kliničkog bolničkog centra Zagreb, prenosi Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike