28 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zelenskij: Ukrajinci koji surađuju s Rusima trebaju se dobro zamisliti

Zelenskij: Ukrajinci koji surađuju s Rusima trebaju se dobro zamisliti

Vojna situacija na istoku Ukrajine i dalje je teška. Konvoj Crvenog križa danas će se još jednom pokušati priključiti evakuaciji civila iz Mariupolja.

Mariupolj nakon 37 dana granatiranja: dok oružje privremeno miruje, oni koji su ostali šetaju ulicama kojih više nema. Deseci tisuća ljudi koji su ostali skrivaju se u ruševinama.

– Ovdje je nekada bilo sirotište. Izgrađeno je 1998. godine. Sada se tu skrivamo. Ne znamo što se dogodilo s našim stanom, ovamo smo donijeli sve što nam je ostalo… – govori novinarima Natalija, stanovnica Mariupolja.

Danas bi se trebao otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja prema Zaporižju. Nadgledat će ga predstavnici Međunarodnog Crvenog križa i UNHCR-a. Do sada je iz okupiranog Mariupolja evakuirano više od 3000 ljudi.

U noćnom video obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je potvrdio da je vojna situacija na istoku zemlje jako teška.

– Na sjeveru zemlje okupator se nastavlja povlačiti. Polako, ali primjetno. No na istoku je stanje i dalje vrlo teško. Ruske trupe kreću se prema Donbasu i Harkivu. Pripremaju nove udare – rekao je ukrajinski predsjednik.

U Kijev je stigla i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Ona je prva čelnica neke europske institucije koja je posjetila Ukrajinu od početka invazije.

– Vi vodite i naš rat, borite se za temeljna načela koja je ovaj kontinent toliko stoljeća branio. Stoga bih željela biti sigurna da imate sve što vam treba kako biste pobijedili u ovom ratu, jer – ako vi pobjeđujete, pobjeđuje svijet – poručila je.

“Svi oni Ukrajinci koji surađuju s Rusima trebaju se dobro zamisliti. Ovo im je zadnje upozorenje”, poručio je proruskim čelnicima na okupiranim područjima Luhanska i Donecka ukrajinski predsjednik.

– Moja poruka je jednostavna: odgovornost za suradnju je neizbježna. Sutra ili prekosutra, to je sporedno. Ključno je to da je povratak pravde neizbježan – poručio je Zelenski.

Kijev i Moskva razmijenile su zatvorenike u sklopu dosadašnjih mirovnih pregovora. Oslobođeno je 86 ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski parlament Vrhovna rada prihvatio je zakon o zabrani uporabe simbola V i Z, kao i o proglašenju Rusije terorističkom zemljom.

Aleksandar Njevzorov prvi je ruski politički komentator priveden zbog navodnog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci od početka ruske invazije na Ukrajinu. “Nikada nisam krio da sam na strani Ukrajine, koja je žrtva i mučenica, a Rusija agresor, diktator i zločinac” – poručio je 63-godišnji ruski novinar i politički komentator te bivši zastupnik ruske Dume koji se okomio se na prvog čovjeka Rusije kojeg podupire više od 81% stanovnika prema najnovijim anketama.

– A veliki predsjednik nije veliki taktičar. Putin je nažalost čovjek koji nije izučio zanat, koji ne može usvojiti iskustva Europe i svijeta, koji se okružio samo ulizicama i lopovima. Na kraju, naravno, tragičan kraj za njega je neizbježan – poručio je Njevzorov.

Ruske trupe povukle su se s područja nuklearne elektrane Černobil. Sa sobom su odveli i 200-tinjak pripadnika ukrajinske nacionalne garde. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grossi izjavio je da nema povišena radijacije u okolici elektrane, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike