24.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Zelenskij: Sad nemam vremena baviti se svim izdajicama. Ali postupno će...

VIDEO Zelenskij: Sad nemam vremena baviti se svim izdajicama. Ali postupno će svi biti kažnjeni. Slučajni generali ne pripadaju ovdje!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u sinoćnjemobraćanju rekao je da su Ukrajinci izdržali puno više nego što je neprijatelj očekivao i da će se nastaviti boriti do kraja, dok ne budu imali snage i mogućnosti.
Poručio je to šef države u video obraćanju.

Ukrajinci!

Naši branitelji!

Završava se 36. dan naše općenarodne obrane nakon osam godina rata u Donbasu. Teško je u to povjerovati, ali ožujak je već prošao. Apsolutno neprimjetno!

Prolazak vremena se nekako ni ne primjećuje. Svaki dan i svaka noć postali su nam praktički isti. Isti dan, ista noć.

I s jednim zadatkom za sve – zaštititi se, spasiti ljude, odbiti osvajače. Istjerati ih van.

Cijeli ovaj ožujak i pet dana veljače osvajači su pokušavali provaliti i učvrstiti se u našoj kući s raznih strana – s kopna, s neba, s mora. Hodaju, lete, plivaju… Toliko je zla u njima, toliko žeđi za uništenjem da ne podsjeća na ljude, nego na nešto onostrano. Neka čudovišta koja pale i pljačkaju, napadaju i pokušavaju ubiti. Neke paklene himere.

Ali kad si na svojoj zemlji, sve ti pomaže. Sama zemlja, rijeke, svaka osoba. Svatko, čak i onaj od kojeg prije niste očekivali. Izdržali smo mnogo više nego što je neprijatelj očekivao.

Rekli su – tri-pet dana. Mislili su da će im to biti dovoljno da zauzmu cijelu našu državu. I već je 36. A mi stojimo. I nastavit ćemo se boriti. Do kraja.

Dok ne budemo imali snage i mogućnosti.

Tako da nema više čudovišta na našoj zemlji. Tako da ako himere (pokazuje na Kuću s himerama – ur.), budu domaće i dobre. One koji nas štite.

Siguran sam da je svakome od vas iznimno ugodno čitati i gledati vijesti da se ukrajinski gradovi postupno oslobađaju od okupatora.

I tako je. Naše Oružane snage, Nacionalna policija i Nacionalna garda, obavještajci rade odlično. Apsolutna im zahvalnost!

Sjeverno od Kijeva, u pravcu Černihiva, u Sumskoj oblasti, nastavlja se protjerivanje okupatora. I sami su svjesni da više ne mogu izdržati intenzitet neprijateljstava koja su mogli održavati u prvoj polovici ožujka.

Ali također moramo shvatiti da je za rusku vojsku to dio njihove taktike. Znamo njihove planove. Znamo što planiraju i što rade.

Znamo da se udaljavaju od područja u kojima ih pobjeđujemo kako bi se usredotočili na druga koja su jako važna. Na ona gdje nam može biti teško.

Zato je vrlo važno da svi pokažu suzdržanost. Suzdržanost u emocijama. Suzdržanost u brigama. Svi jednako želimo pobijediti. Jednako!

Ali bit će bitke pred nama. Još uvijek imamo vrlo težak put da bismo dobili sve čemu težimo.

Naravno, svi bi trebali motivirati našu vojsku, jedni druge i podržati našu obranu. Djeca – s “lajkovima”. Roditelji – toplom riječju. Volonteri – uz pomoć. Narod i država – sa svim resursima i mogućnostima koje imamo, a koji su dostupni u Ukrajini.

Suzdržanost u emocijama, spremnost na borbu do pobjede i odgovarajuća motivacija za našu vojsku bitni su elementi.

Radim i na motivaciji za njih. Dnevno. Kao i svaki od nas.

Kao i uvijek, prije obraćanja, potpisao sam dekret o nagrađivanju naših heroja. 136 vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Hvala svima!

A danas je donesena još jedna odluka. Što se tiče antiheroja. Sad nemam vremena baviti se svim izdajicama. Ali postupno će svi biti kažnjeni.

Zato bivši načelnik Glavnog odjela unutarnje sigurnosti Službe sigurnosti Ukrajine Naumov Andrij Olehovič i bivši šef Ureda Službe sigurnosti Ukrajine u Hersonskoj regiji Krivoručko Serhij Oleksandrovič više nisu generali.

Prema članku 48. Disciplinskog statuta Oružanih snaga Ukrajine, oni vojnici među višim časnicima koji nisu odlučili gdje im je domovina, koji krše vojnu prisegu na vjernost ukrajinskom narodu u pogledu zaštite naše države, njezine slobode i neovisnosti, neminovno će biti lišeni viših vojnih činova. Slučajni generali ne pripadaju ovdje!

A pravim herojima Službe sigurnosti – ista apsolutna zahvalnost, kao i svakome tko iskreno brani našu državu. Među vojnicima ima stvarno puno heroja. Zahvalni smo im!

Situacija na jugu i Donbasu i dalje je izuzetno teška.

Osvajači svoju bolesnu kreativnost raspoređuju na privremeno okupirana područja Hersonske regije. Pokušavaju tamo organizirati neke svoje nerazumljive strukture, pokušavaju smisliti kako učvrstiti svoju prisutnost.

Naravno, ovo je za njih beznadno. Što su aktivniji tamo, to će gubici same Rusije na kraju biti značajniji. Gubici samih Rusa. Jer tko će drugi platiti okupaciju strane zemlje?

Također u Donbasu, u Mariupolju, u smjeru Harkiva, ruske trupe gomilaju potencijal za udare. Snažni udarci. Mi ćemo se braniti. Učinit ćemo sve da zaustavimo okupatore i očistimo našu zemlju od njihovih zlih i glupih himera.

Danas sam se obratio parlamentima naših partnerskih zemalja: Australije, Nizozemske i Belgije. Osjećao sam potpunu podršku. Čekam konkretne korake. Pozvao sam na strože sankcije Rusiji. Moramo vršiti pritisak na agresora dok agresija ne prođe.

O tome sam razgovarao i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Trenutno nam je potrebna veća podrška naših partnera. Kada ruska vojska koncentrira dodatne snage na određenim područjima.

Osim sankcija, razgovarali smo s Charlesom Michelom o gospodarskoj potpori Ukrajini, financiranju prioritetnih projekata. Dinamika našeg kretanja prema punopravnom članstvu u EU.

Politika sankcija bila je jedna od tema razgovora šefa ureda predsjednika Andrija Jermaka i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jacoba Sullivana.

Sjedinjene Američke Države uvele su novi paket sankcija Rusiji. Zahvalni smo. Neće dopustiti da se zaobiđu sadašnje sankcije – takve smo pokušaje već primijetili. Također će ograničiti rad osjetljivih sektora ruskog gospodarstva – njezina obrambenog sektora.

Neka Moskva ne zaboravi da će se politika sankcija samo nastaviti i intenzivirati. Dok god nema mira – potrebne su sankcije. Sve dok Rusija ne počne jednako iskreno ulagati u potragu za mirom kao što ulaže u uništenje naše države, sankcije će ostati nepromjenjive.

Danas sam razgovarao i s predsjednikom Turske Erdoğanom. Razgovarali smo vrlo konkretno. Konkretno, o izgledima pregovora u Turskoj s Ruskom Federacijom. I također o stvaranju učinkovitog sustava jamstava za našu državu. O sigurnosti koja nam je uvijek bila potrebna i čijem smo se stvarnom osiguranju približili. Zahvalan sam na spremnosti Turske da postane jamac sigurnosti Ukrajine.

I konačno. I ja i državni dužnosnici smo već rekli da je državna služba počela primati zahtjeve za naknadu štete za uništene nekretnine naših građana. Država će našem narodu vratiti sve što su okupatori uništili – kuće, stanove itd.

U nekoliko dana već je predana 25.491 prijava. Broj stanovnika u ovim kućama i stanovima, koji su uništeni, prema našim procjenama je 63 tisuće 471 osoba. Ali znamo da još treba obnoviti. Mnogo više.

Pa recite svima koji trebaju o takvom državnom programu. Važan program. Mogućnost podnošenja zahtjeva uskoro će biti dostupna izvan mreže, u centrima za administrativne usluge, u načinu uobičajenom za mnoge Ukrajince.

Bez obzira na sve, svi moramo razmišljati o budućnosti. O tome kakva će biti Ukrajina nakon ovog rata. Kako ćemo živjeti. Jer ovo je rat za našu budućnost. Ovo je rat za naše živote, u kojem imamo samo jedan način – postići mir za Ukrajinu. Zadobiti sigurnost Ukrajine.

Slava svim našim herojima!

Slava Ukrajini!

Najnovije

Još iz rubrike