20.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukrajina ponovno preuzima kontrolu nad više od 20 naselja

Ukrajina ponovno preuzima kontrolu nad više od 20 naselja

Oružane snage Ukrajine vratile su kontrolu nad više od 20 naselja.

To je na Facebooku objavio Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Prema riječima Glavnog stožera, ruske okupacijske snage se pregrupiraju i vjerojatno će se usredotočiti na napadnu operaciju u istočnoj operativnoj zoni.

Dolazi do djelomičnog povlačenja jedinica ruskih okupacijskih snaga s pravca Polisa i Siverskij. Istodobno, neprijatelj se sprema premjestiti dodatne postrojbe (pričuve) Istočnog vojnog okruga za vođenje neprijateljstava na teritoriju Ukrajine.

Na Volinskom smjeru postrojbe Oružanih snaga Republike Bjelorusije poduzimaju mjere za jačanje zaštite bjelorusko-ukrajinske granice.

Ruski neprijatelj nije izvodio ofenzivne operacije u smjeru Polisa. Glavni napori ruskih okupatora usmjereni su na obranu prethodno okupiranih granica, pregrupiranje i povlačenje trupa na teritorij Republike Bjelorusije radi obnove borbene sposobnosti. Kako bi osigurao povlačenje svojih jedinica, ruski neprijatelj minira teren i infrastrukturu, te puca iz topništva.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine oslobodile su naselja Demidiv, Dimer, Litvinivka, Havrilivka, Kozaroviči, Žovtneve, Hlibivka, Jasnohorodka, Talakun, Sukolučja, Lipivka, Havronshchina, Makovišče, Mikolaivka, Hmilna.

U smjeru sjevera, ruski neprijatelj nastavlja blokadu grada Černihiva. Istodobno, dolazi do kretanja postrojbi Središnjeg vojnog okruga u područja koja se nalaze na maloj udaljenosti od državne granice Ukrajine.

Nakon odlaska neprijatelja, Oružane snage Ukrajine preuzele su kontrolu nad naseljima Rudnja, Ševčenkove, Bobrik, Stara Basan, Nova Basan, Makijevka, Pohrebi, Bažanivka, Volodimirivka, Šnjakivka, Salne, Sofijevka i Havrilivka.

U smjeru Slobožanskog, neprijatelj nastavlja blokadu Harkiva i artiljerijsko granatiranje grada. Evidentirana je dodatna isporuka streljiva za topničke postrojbe.

U smjeru Izjuma ruski neprijatelj nastavlja kontrolirati Izjum i držati pontonske prijelaze preko rijeke Siverski Donec kako bi osigurao ofenzivne operacije. Tijekom dana neprijatelj se borio u pravcu naselja Mala Komišuvaha, zaustavljen je.

Vjerojatno će ruski neprijatelj ojačati skupinu okupacijskih postrojbi na Izjumskom pravcu na račun posebnih jedinica 1. tenkovske i 20. svearmije.

U smjeru Donjecka ruski neprijatelj nastavlja s izvođenjem vatrenih i jurišnih operacija na pojedinim područjima i zračnim napadima na naselja.

Glavni napori usmjereni su na preuzimanje kontrole nad naseljima Popasna i Rubižne, kao i na uspostavljanje pune kontrole nad gradom Mariupolom.

Ukrajinska vojska oslobodila 11 naselja u Hersonskoj oblasti

Najnovije

Još iz rubrike