29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Zelenskij se obratio naciji: Rusija gomila trupe za nove udare u...

VIDEO Zelenskij se obratio naciji: Rusija gomila trupe za nove udare u Donbasu; Ne vjerujemo nikome; Borit ćemo se za svaki metar naše zemlje

Smanjenje aktivnosti ruskih postrojbi u Kijevu i Černihivskoj oblasti nije rezultat njihovog povlačenja, već njihovog protjerivanja od strane ukrajinskih vojnika.

To je izjavio predsjednik Volodimir Zelenskij u večernjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Dragi Ukrajinci, Ukrajinke!

Danas imam malo riječi, malo vremena i puno je emocija i još više zadataka. Ovo je trenutak. Prekretnica, kada možemo i trebamo govoriti samo o najvažnijem.

Da, proces pregovora je u tijeku. Ali to su još riječi. Zasad bez pojedinosti.

Postoje i druge riječi o navodnom povlačenju ruskih trupa iz Kijeva i Černihiva. O navodnom smanjenju aktivnosti okupatora u tim smjerovima. Znamo da nije riječ o skretanju s ciljeva, nego o posljedicama rada ukrajinske vojske. Posljedice rada naših branitelja. Ali također vidimo da se u isto vrijeme gomilaju ruske trupe za nove udare u Donbasu. I za ovo se pripremamo.

Ne vjerujemo nikome – ni u kakve lijepe verbalne konstrukcije. Na bojnom polju je realna situacija. A sada – ovo je najvažnije. Nećemo dati ništa. I borit ćemo se za svaki metar naše zemlje, za svakog našeg čovjeka.

U sadašnjoj situaciji naše države ne bi smjelo biti takvih rasprava na koje su društvo i naši političari navikli u mirnodobskim uvjetima.

Ako se netko pretvara da može naučiti naše Oružane snage kako se boriti, kako se oduprijeti neprijatelju, najbolji način za to je izravan odlazak na bojište.

Ne sa stolice kod kuće ili na mjestu gdje ste otišli radi sigurnosti. I to iz prave borbe. Ako niste spremni za to, ne biste trebali početi podučavati naše branitelje.

Danas je za mene bio vrlo aktivan diplomatski dan. Složen. Prioriteti su poznati. Tri su: oružje za Ukrajinu, nove sankcije Rusiji i financijska potpora našoj državi.

Obavljen je razgovor s američkim predsjednikom Bidenom. Vrlo detaljno, trajalo je sat vremena.

Naravno, zahvalio sam Sjedinjenim Državama na novom paketu humanitarne pomoći od milijardu dolara i dodatnih 500 milijuna dolara izravne proračunske potpore. Naglasio da je upravo sada prekretnica.

Rekao sam predsjedniku Bidenu što Ukrajini treba. I bio što iskreniji s njim. Imamo načelnu podršku Sjedinjenih Država. A sada je posebno važno pružiti ruku Ukrajini, pokazati svu moć demokratskog svijeta.

A ako se želimo zajedno boriti za slobodu, onda tražimo od naših partnera… A ako se zaista zajedno borimo za slobodu i zaštitu demokracije, onda imamo pravo tražiti pomoć u ovom teškom trenutku. Tenkovi, avioni, topnički sustavi… Sloboda mora biti naoružana ništa lošije od tiranije.

O tome sam govorio i danas u obraćanju norveškom parlamentu i narodu. Jedna od država koja nas je značajno podržala. Pozvao na dodatnu pomoć Ukrajini. Također oružje, sankcije Rusiji.

Danas sam razgovarao s predsjednikom Egipta i prijestolonasljednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Činio sam, činim i dat ću sve od sebe da se naš narod brani dok se pravda ne vrati.

Na ukrajinskom tlu i u crnomorskoj regiji. To je naš temeljni interes. Ovo je naš opstanak. Sada se borimo za opstanak ukrajinskog naroda.

A sada želim spomenuti još nekoliko važnih stvari.

Prvi. Ima onih koji zajedno sa svima rade na obrani države. Kako bi Ukrajina izborila svoju budućnost. Cijenimo rad svake takve osobe. A ima i onih koji gube vrijeme i rade samo da bi ostali na funkciji. Danas sam potpisao prvi dekret o opozivu takve osobe. Takav veleposlanik Ukrajine. Iz Maroka. Vraćen je i veleposlanik iz Gruzije.

Uz dužno poštovanje: neće biti oružja, sankcija, ograničenja za rusko poslovanje – tražite drugi posao.

Radujem se konkretnim rezultatima u narednim danima rada naših predstavnika u Latinskoj Americi, Bliskom istoku, jugoistočnoj Aziji i Africi.

Neki dan očekujem iste rezultate od vojnih atašea. Diplomatska fronta je jedna od ključnih fronti. I svi tamo moraju raditi što učinkovitije kako bi pobijedili i pomogli vojsci. Kako svaki naš branitelj na bojnom polju, tako i svaki na diplomatskom frontu.

I drugi. Tradicionalno, danas sam, prije snimanja ovog obraćanja, na zahtjev vrhovnog zapovjednika potpisao uredbu o dodjeli državnih priznanja našoj vojsci. 122 branitelja, od toga 23 posthumno.

Vječna uspomena na sve poginule za Ukrajinu!

Vječna slava svim našim herojima!

Slava Ukrajini!

Ruski predsjednik Putin najavio je 24. veljače početak invazije na Ukrajinu punog razmjera. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključne infrastrukturne objekte, provode masovno granatiranje stambenih područja ukrajinskih gradova i sela topništvom, raketnim granatama, balističkim projektilima i zračnim bombama.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i najavljena opća mobilizacija.

Najnovije

Još iz rubrike