19.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Putin izdao naredbu ruskim državnim medijima: Ime Romana Abramovića više ne želim...

Putin izdao naredbu ruskim državnim medijima: Ime Romana Abramovića više ne želim vidjeti!

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je naputak ruskim državnim medijima prema kojemu im je zabranjeno spominjanje Romana Abramoviča u izvještavanjima o mirovnim pregovorima s Ukrajinom. Odluka da se oligarhovo ime ukloni iz svih vijesti donesena je nakon što je milijarder početkom ožujka u Kijevu otrovan kemijskim ratnim agensom.

– Prokremljovskim medijima zabranjeno je spominjati ulogu biznismena Romana Abramoviča u pregovorima između Rusije i Ukrajine. Ovu informaciju, uz uvjet da ostanu anonimni, našoj redakciji potvrdili su predstavnici TV kanala Moskva-24, novinske agencije TASS i još jednog velikog provladinog Telegram kanala. Jedan od izvora rekao je kako im je 30. ožujka od vlasti stigla sljedeća naredba: ‘Više ne spominjemo da Abramovič sudjeluje u pregovorima’ – objavila je na kanalu Telegram Ksenia Sobčak (40), vodeća ruska oporbena političarka i istaknuta novinarka.

Sobčak je i bivša kandidatkinja za predsjedničke izbore, koja je na istima 2018. godine, u anketi za koju se smatra da je bila namještena u Putinovu korist, završila na četvrtome mjestu. Putina je poznavala od djetinjstva, a on je prisustvovao i njezinu krštenju. Njezin pokojni otac Anatoli Sobčak u Lenjingradu je bio Putinov profesor prava i mentor.

Kasnije, nakon što je Putin dao ostavku kao špijun KGB-a, Anatoli Sobčak imenovao ga je za svojega zamjenika na mjestu gradonačelnika Lenjingrada, koji je poslije preimenovan u Sankt Peterburg.

Senatorica Ljudmila Narusova, majka Ksenije Sobčak, oštro je napala Putinov rat u Ukrajini. Optužila je Putina za “besramne laži” u izvještavanju o ratu na državnoj televiziji, a javno ga je prozvala i jer nije organizirao povratak tijela ubijenih vojnika u Rusiju.

Državni mediji u Rusiji i inače često dobivaju naredbe iz Kremlja o tome što smiju, a što ne smiju objavljivati, piše Daily Mail, prenosi Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike