4.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Poljski premijer misli da Rusija namjerava zauzeti trećinu Ukrajine "vrlo skoro"

Poljski premijer misli da Rusija namjerava zauzeti trećinu Ukrajine “vrlo skoro”

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u četvrtak za CNN kako vjeruje da će ruske trupe “vrlo skoro” imati za cilj zauzeti jednu trećinu zemlje u Ukrajini i da će Moskva to iskoristiti za jačanje svoje pregovaračke pozicije.

“Vidim kako se ruske trupe pregrupiraju, reorganiziraju. Mislim da će vrlo brzo pokušati opkoliti ukrajinske snage — posebno u regiji Donbas. A nakon što su zauzeli jednu trećinu teritorija u Ukrajini, htjet će pregovarati s ove … vrlo jake pozicije”, rekao je premijer za CNN u ekskluzivnom intervjuu.

U virtualnom obraćanju australskom parlamentu u četvrtak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na daljnje sankcije Rusiji i upozorio na velike implikacije na globalnu sigurnost ako se Rusija ne zaustavi.

U razgovoru sa CNN-ovom Christiane Amanpour, Morawiecki je rekao da ukrajinski saveznici trebaju nastaviti s nametanjem “uništivog skupa sankcija”.

Moskva se “boji dugoročnih sankcija”, rekao je za CNN. “Zalažemo se za konfiskaciju njihove imovine i činimo sve što je moguće da prestanemo kupovati rusku naftu i plin.”

Unatoč činjenici da su zapadni saveznici već uveli oštre sankcije, premijer je upozorio da je cijena ruske rublje uglavnom stabilna i da je to dokaz da su “Putin i njegovi ljudi za sada uspjeli promijeniti fiskalnu politiku, monetarnu politiku, financijsku politiku na način da su donekle imuni na sankcije… barem sljedećih nekoliko mjeseci.”

“Sljedećih tjedana i sljedećih nekoliko mjeseci Rusija je spremna za ovaj rat. Nisam siguran jesu li Zapad, jesu li Sjedinjene Države, Europska unija i NATO spremni. … Naše javno mnijenje će se umoriti od ovog rata”, rekao je.

Morawiecki je također upozorio da, dok se “Ukrajinci bore lavljim srcima”, Zapad mora hitno povećati svoju opskrbu oružjem u zemlji, te uputio izravan apel Sjedinjenim Državama da djeluju brzo jer se Ukrajina bori za naše vrijednosti, naše univerzalne vrijednosti.

“Moramo pomoći Ukrajincima da obrane svoju zemlju što je prije moguće. Naši su dani, njihovi sati, naši tjedni, njihovi su dani; treba im oružje ovdje i sada. … Rusija je velika zemlja, velika zemlja s puno roba, sirovina, resursa… Imaju veliku vojsku. Zbog toga se uvijek iznova mogu pregrupirati i reorganizirati”, dodao je, piše CNN.

Najnovije

Potres kod Rijeke

Još iz rubrike