16.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Nisu protiv invazije na Ukrajinu: Putinov rejting u Rusiji najviši u posljednjih...

Nisu protiv invazije na Ukrajinu: Putinov rejting u Rusiji najviši u posljednjih pet godina

Rejting ruskog predsjednika Vladimira Putina u Rusiji popeo se na razinu na kojoj je posljednji put bio prije više od pet godina, pokazuje novo istraživanje Levada centra, jedine nezavisne, nevladine organizacije za istraživanje u Rusiji.

Usprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu ili zahvaljujući njoj podrška ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu popela se na 83 posto u ožujku, što predstavlja skok od čak 12 posto u odnosu na veljaču prošle godina, kada je 71 posto anketiranih Rusa iskazalo podršku predsjedniku Putinu.

Kako ističe Guardian, Putinov rejting je posljednji put bio na sličnom nivou 2017. godine, prije nego što je Rusija uvela nepopularne reforme koje su podigle granicu starosti za odlazak u mirovinu u Rusiji, dok je pred početak rata u Ukrajini njegov rejting bio najniži u posljednjih pet godina.

Istraživanje Levada centra također pokazuje da se povećala i razina povjerenja u Vladimira Putina, također za 10 posto u odnosu na godinu dana ranije, tako da sada 44 posto anketiranih Rusa kaže da vjeruje predsjedniku Putinu.

Istovremeno se povećalo i povjerenje građana Rusije njihovom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, za 15 posto, kao i ministru ruske odbrane Sergeju Šojguju za 16 posto unatoč tome što se dobar dio rata u Ukrajini nije pojavljivao u javnosti, prenosi N1.

Ne, nije lud ni glup: Invazija na Ukrajinu je maska, Putin zapravo izvodi najveću energetsku krađu u povijesti

Najnovije

Još iz rubrike