21.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Anastazija opet ostala bez krova nad glavom! 'Ovo je sramota grada Dubrovnika...

Anastazija opet ostala bez krova nad glavom! ‘Ovo je sramota grada Dubrovnika i gradonačelnik ima problem’

O osamnaestogodišnjoj mački Anastaziji su pisali svi lokalni mediji. Mačka je to koja uživa poseban tretman što se tiče velike većine Dubrovčana.

Ali, nažalost, ne od svih. Podsjetimo, Anastazija je dobijala svoje kućice u atriju Kneževog dvora koje su uklonjene po nalogu tadašnje ravnateljice Dubrovačkih muzeja.

Srđan Kera napravio je prekrasnu stiliziranu kućicu koja se savršeno uklapala u vizuru Dvora i Grada, piše dubrovnikinsider.hr.

Ali iz muzeja to nisu odobrili i kućica je uklonjena, što je izazvalo brojne reakcije i na društvenim mrežama.

‘Vaša bešćutnost je čista sramota za cijeli grad Dubrovnik, Sramite se, Smeta vam maca i kućica, Kakvi ste vi ljudi, Vratite maci Anastaziji njezinu kućicu, Bila sam u Dubrovniku više puta, ali zasigurno neću imati posla ni sa čime što je povezano s Dubrovačkim muzejima, a potrudit ću se da informacija o sramoti dopre do velikog broja ljudi…’

Ovo su samo neki od komentara kojima su Dubrovčani, ali i brojni drugi ogorčeni građani Hrvatske, zasuli stranicu Dubrovački muzeji nakon što su njihovi djelatnici uklonili kućicu koju je Srđan Kera postavio na trijemu Kneževa dvora. Drvena kućica izgledom se uklopila u vizuru građevine, a njezin kreator kaže da nije više mogao gledati kako maca koja broji već 18 godina spava na kamenu, na suncu, vjetru, kiši i hladnoći.

Kaže kako je na trijemu dvora od 5. prosinca bila kartonska kutija, a uklonjena je 17. veljače, deset dana nakon što su na portalu Dubrovačko oko neki koji ne vole životinje prijavili da je ispred dvora fast food za mačke.

– Iz Dubrovačkog muzeja izjavili su da ne dopuštaju ni stilizirane ni kartonske kutije. A kartonska kutija koju su oni sami postavili bila je tu i za Dan branitelja, Festu sv. Vlaha, svi su je vidjeli i nije smetala. Nitko od mene nije tražio da maknem kućicu, iako su iz Dubrovačkog muzeja javno izjavljivali da sam ja obećao maknuti kućicu.

Nitko me nije zvao, nitko me ništa nije tražio. Moje ime je javno, sve se zna, ne skrivam se i rekao sam da sam spreman platiti i kaznu ako sam prekršio neke propise – kaže nam S. Kera. Kako doznajemo, kućicu je maknula direktorica Dubrovačkih muzeja, ali njezinog graditelja nije obavijestila o tome. – Bili smo supruga i ja i sinoć ispred dvora, netko je donio i jaknu da maca ne spava na kamenu.

Kako će riješiti problem o kojem se pročulo i izvan granica Hrvatske upitali smo i Grad Dubrovnik i Upravni odjel za kulturu i baštinu. – Povijesna jezgra Dubrovnika zaštićena je kao lokalitet UNESCO-ove svjetske baštine zbog svog jedinstvenog urbanističkog sklada i kroz stoljeća očuvane cjeline planiranog srednjovjekovnog grada. Dubrovnik jest živi grad i u njemu, dakako, žive i ljudi i različite životinje, uključujući i mačke.

No, nikome nije dozvoljeno intervenirati u jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu, a posebno ne gradnjom zakloništa ili nastambi. Knežev dvor najvažnija je javna zgrada u Dubrovniku te da predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture najviše kategorije. Zadatak Dubrovačkih muzeja, kao baštinske institucije, jest da odgovorno skrbi o baštini koja im je povjerena na upravljanje.

U povijesnoj jezgri zabranjeno je postavljanje skloništa ili hranilišta za životinje i svih ovih okolnosti svakako je svjestan i gospar koji je kućicu postavio budući da je pri postavljanju istaknuo kako za nju nema dozvolu te je spreman platiti kaznu. Moramo istaknuti i da je mačka o kojoj je riječ jedna od nekoliko gradskih mačaka koje cijeli svoj život žive na gradskim ulicama i, u slučaju potrebe, zaklon traže u dostupnim prostorima. Sve one se kreću i borave oko Dvora i na njegovu trijemu i ništa se u tom smislu ne mijenja – ističe u odgovoru Ivona Michl, viša kustosica, ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

Oglasio se u međuvremenu i gradonačelnik Mato Franković, koji je na svojoj Facebook stranici objavio fotografije s macama ispred Kneževa dvora. – Draga Anastazija i Archibalde te ostale mačke koje pohodite Knežev dvor, kiša je i lijepo ste se skrile što od ljudi, što od ovog lošeg vremena. Čujem da vas je netko želio strpati u kućicu, očito ne znajući da vama ljepše kućice od trijema Kneževa dvora nema.

Nitko vas dirati neće, a kao što smo i do sada pazit ćemo vas i dalje. Stojte mi dobro! – napisao je gradonačelnik Dubrovnika, a njegova objava izazvala je nova negodovanja i osude, piše vecernji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike