Ukrajina objavila imena ruskih špijuna koji djeluju po Europi

Ukrajina je objavila da je razotkrila 620 ruskih špijuna – uključujući i jednog koji koji koristi Skype nadimak “jamesbond007”, piše The Telegraph dodajući kako je to jedan od pokušaja da osramote Moskvu.

Ukrajina nije otkrila kako je došla do popisa, ali istraživačka novinarska grupa Bellingcat kaže da izgleda kao da se neke od informacija temelje na prethodnim curenjima podataka.

Dužnosnici su navedene optužili za sudjelovanje u zločinačkim aktivnostima diljem Europe, a neki od identificiranih djelovali su u Velikoj Britaniji. Na popisu su njihova imena, datumi rođenja, brojevi putovnica, telefonski brojevi, registarske oznake auta, adrese, pa čak i njihove navike, piše list.

Telegraph navodi kako se za jednog špijuna navodi da voli premium automobile, a za drugog da je pijanac koji stalno krši prometne propise.

No, ukrajinski dužnosnici također su optužili špijune da su uključeni u zločinačke aktivnosti u Europi, ne iznoseći detalje, što povećava vjerojatnost da neki s popisa rade kao špijuni u Britaniji.

Ukrajinski dužnosnici nisu otkrili kako su došli do popisa, piše N1.

Share This Article