19.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Rusi ratuju podmuklo, pojavile se snimke jezivog oružja ciničnog imena ‘Poljoprivreda‘

Rusi ratuju podmuklo, pojavile se snimke jezivog oružja ciničnog imena ‘Poljoprivreda‘

Inženjerski sustav za daljinsko polaganje mina Rusija je premijerno predstavila 2020., a Ukrajina mu je očito prvo borbeno krštenje

Za razminiranje Ukrajine bit će potrebne godine, a možda i desetljeća. Djeca na igralištima i farmeri koji budu pokušavali uzgajati hranu na svojim poljima ginut će i bivati masovno osakaćeni u godinama koje slijede, sve da ukrajinski rat sutra nekim čudom prestane. Ova zemlja je, naime, postala pravi poligon za masovno testiranje brojnih novih oružja i sustava naoružanja.

O golemim razmjerima opasnosti od brojnih naknadnih smrti u Ukrajini zorno svjedoči video upravo objavljen na Twitteru. On prikazuje moćne ruske lansirne strojeve na kamionima koji, umjesto pšenice ili uljane repice, prostranim ukrajinskim poljima masovno i doslovce unedogled siju – mine, piše Slobodna Dalmacija.

Ruski sustav koji u okolici Harkiva u okoliš izdašno raspršuje protupješadijska eksplozivna sredstva – i ispaljuje ih na udaljenost od pet pa do čak 15 kilometara od svoje lokacije – nosi krajnje cinično ime “Zemledeliye” (Poljoprivreda). Usprkos ili upravo zato što je najlogičnija posljedica njegova djelovanja da na poljima koje zaspe minama poljoprivrede i proizvodnje hrane zadugo biti neće.

Inženjerski sustav za daljinsko polaganje mina i bacače raketa “Zemledeliye” Rusija je premijerno predstavila 2020. godine, za održavanja Parade pobjede u Moskvi. Godinu dana kasnije isproban je u okviru zajedničke strateške vježbe Zapad-2021 na poligonu u regiji Nižnji Novgorod, a Ukrajina mu je očito prvo borbeno krštenje.

“Poljoprivreda” najubojitije djeluje u kombinaciji eksplozija projektila s termobaričnim bojevim glavama i minskog polja koje istodobno daljinski razmješta na određenu širu lokaciju. Sinergija vakuumskih bombi i mina na zemlji stvara visokotemperaturno vatreno polje i zonu visokog pritiska za sprječavanje napredovanja neprijateljskih trupa, opisano je djelovanje ovoga sustava na stručnoj vojnoj web stranici armyrecognition.

Kamioni s lanserima zapravo ispaljuju rakete na kruto gorivo koje na sebi nose pakete nagaznih mina, baš poput zrakoplovnih kasetnih bombi. Sustav automatski označava područja s minama na elektroničkoj karti i prenosi podatke o njima višim razinama zapovjednog lanca. Daljinsko polaganje mina ima zastrašujući kapacitet stvaranja ogromnih minskih polja u složenim okruženjima: za pola sata mogu proizvesti desetke kvadratnih kilometara ubojite i neprohodne zemlje, piše Slobodna Dalmacija.

Prema poznatim podacima, borbeno vozilo opremljeno je višestrukim raketnim sustavom od 50 cijevi u dva bloka. Svaka cijev može ispaliti jednu raketu od 122 mm, dodatno opremljenu minama raznih vrsta koje sije u okoliš. Svim operacijama paljbe upravlja se iz unutrašnjosti kabine pomoću kompjuteriziranog sustava. S obzirom na zastrašujuće razmjere sijanja ubojitih naprava diljem Ukrajine, u Kijevu smatraju da nije nelogično već sad zahtijevati da troškove cijeloga razminiranja njihove napadnute zemlje snosi Putinova Rusija, piše jutarnji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike