29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Runda pregovora završena: Ukrajina spremna prihvatiti status neutralnosti, ali pod jednim uvjetom;...

Runda pregovora završena: Ukrajina spremna prihvatiti status neutralnosti, ali pod jednim uvjetom; Rusija namjerava poduzeti dva koraka za deeskalaciju

Završena je nova runda pregovora između Ukrajine i Rusije. Nakon dva tjedna, delegacije su se sastale licem u lice u Istanbulu.

Ukrajinska strana poručila je da će usvojiti neutralni status – jedan od ključnih zahtjeva Rusije – u zamjenu za sigurnosna jamstva, rekli su njezini pregovarači.

Neutralni status značio bi da se Ukrajina neće pridružiti nijednom vojnom savezu, poput NATO-a, ili biti domaćin vojnih baza, piše BBC.

Poljska, Izrael, Turska i Kanada mogle bi biti među potencijalnim sigurnosnim jamcima za Ukrajinu. Te države bi štitile Ukrajinu od Rusije.

Prijedlozi bi također uključivali 15-godišnje konzultacijsko razdoblje o statusu pripojenog Krima i stupili bi na snagu samo u slučaju potpunog primirja, kazala je ukrajinska strana.

Rusko izaslanstvo izjavilo je da su pregovori bili konstruktivni. Ruska strana je rekla da namjerava poduzeti dva koraka za deeskalaciju situacije u Ukrajini, rekao je šef ruske delegacije Vladimir Medinski, prenosi n1.

Šef ruskog izaslanstva Vladimir Medinski po završetku nove runde pregovora koja je održana licem u lice u Istanbulu rekao je da su pregovori bili konstruktivni.

“Pregovori s ukrajinskom stranom su upravo završili. Razgovor je bio konstruktivan”, rekao je Medinski, a prenosi Interfax.

Ruska strana je rekla da namjerava poduzeti dva koraka za deeskalaciju situacije u Ukrajini, rekao je Medinski.

Jedan od koraka odnosi se na vojni aspekt, a drugi na politički, pojansio je.

“Jedan od stavova o vojnom aspektu objavit će zamjenik ministra obrane, a ja ću govoriti o političkom aspektu”, dodao je šef izaslanstva.

Zamjenik ministra obrane izvijestio je o vojnom aspektu, navodeći da Rusija “radikalno smanjiti” vojnu aktivnost izvan Kijeva i Černihiva.

Govoreći na televiziji nakon razgovora između ruskih i ukrajinskih pregovaračkih timova u Istanbulu, zamjenik ruskog ministra obrane rekao je da je Moskva odlučila “smanjiti vojnu aktivnost u smjeru Kijeva i Černihiva” kako bi “pojačala međusobno povjerenje za buduće pregovore te kako bi se dogovorili i potpisali mirovni sporazum s Ukrajinom”, prenosi The Guardian.

VIDEO Zelenskij opisao kako do rješenja: Referendum o neutralnom statusu Ukrajine moguć tek kada se ruske trupe povuku s cijelog teritorija

VIDEO Zelenskij ruskim novinarima: Ukrajina nije planirala vratiti okupirane teritorije vojnim putem, to je lažni dokument

Najnovije

Još iz rubrike