VIDEO Pogledajte prve “Leteće bolničare” na svijetu, hitnu pomoć na mlazni pogon

Screenshot bbc

“Leteći bolničar” će, uz jet pack, nositi i 10 do 15 kilograma medicinske opreme, među kojom će biti defibrilator te monitor za nadziranje životnih funkcija pacijenta.

U trenutcima kad je nekome potrebna hitna pomoć, svaka je minuta bitna. No, često zbog gužvi u prometu, velike udaljenosti ili neprohodnog terena, spasilačke službe gube dragocjeno vrijeme na sam put do osobe koja treba pomoć.

To bi se moglo promijeniti u Velikoj Britaniji. Medicinski djelatnici u Lake Districtu ovog bi ljeta na intervencije mogli odlaziti opremljeni motorima na mlazni pogon, odnosno jet packovima.

Prvi medicinski djelatnik već je završio obuku, a očekuje se da će to uskoro učiniti još dvoje djelatnika.

Očekuje se da, kad budu u potpunosti educirani, biti u mogućnosti u samo 90 sekundi prijeći put za koji im inače treba 30 minuta hoda. To će ujedno biti prvo korištenje jet pack odjela u medicinske svrhe.

Kako piše BBC, odjelo se sastoji od dva mala mlazna motora koji se stavljaju na ruke i jednog većeg kojeg letač nosi na leđima. Kombinacija ovih motora omogućuje letaču da upravlja svojom putanjom.

Video pogledajte OVDJE

U Great North Air Ambulance (GNAA) koja će koristiti ova odjela, uvjereni su da će ona biti od velike koristi te da će se koristiti u 15 do 20 slučajeva tjedno i to kad nije moguće koristiti helikopter.

Naime, helikopteru treba 25 do 30 minuta da dođe do pacijenta u Lake Districtu i to pod uvjetom da na brdovitom terenu ima gdje stati i spustiti posadu. Problem je što udari vjetra i loša vidljivost mogu dodatno onemogućiti helikopter u letu.

Za “letećeg bolničara” to ne bi trebao biti problem. Zahvaljujući jet packu, koji je razvila britanska tvrtka Gravity Industries, trebao bi moći letjeti i kad vjetar puše jačinom od oko 50 kilometara na sat.

“Leteći bolničar” će, uz jet pack, nositi i 10 do 15 kilograma medicinske opreme, među kojom će biti defibrilator te monitor za nadziranje životnih funkcija pacijenta.

Upravo je letenje s tom dodatnom opremom poseban izazov za bolničare. No, trening koji prolaze trebao bi im olakšati navikavanje na različite uvjete.

Za sad su komentari bolničara, ali i prolaznika koji su ih vidjeli, veoma pozitivni. Kako će se cijeli projekt pokazati u praksi, vidjet će već ovog ljeta kad bi “leteći bolničari” trebali krenuti s radom.

Inače, ovaj je program trebao biti pokrenut još 2020. godine, ali je zbog pandemije zaustavljen, piše zimo.dnevnik.hr.

Share This Article