24 C
Zagreb
Naslovnica Tech VIDEO Pogledajte prve "Leteće bolničare" na svijetu, hitnu pomoć na mlazni pogon

VIDEO Pogledajte prve “Leteće bolničare” na svijetu, hitnu pomoć na mlazni pogon

“Leteći bolničar” će, uz jet pack, nositi i 10 do 15 kilograma medicinske opreme, među kojom će biti defibrilator te monitor za nadziranje životnih funkcija pacijenta.

U trenutcima kad je nekome potrebna hitna pomoć, svaka je minuta bitna. No, često zbog gužvi u prometu, velike udaljenosti ili neprohodnog terena, spasilačke službe gube dragocjeno vrijeme na sam put do osobe koja treba pomoć.

To bi se moglo promijeniti u Velikoj Britaniji. Medicinski djelatnici u Lake Districtu ovog bi ljeta na intervencije mogli odlaziti opremljeni motorima na mlazni pogon, odnosno jet packovima.

Prvi medicinski djelatnik već je završio obuku, a očekuje se da će to uskoro učiniti još dvoje djelatnika.

Očekuje se da, kad budu u potpunosti educirani, biti u mogućnosti u samo 90 sekundi prijeći put za koji im inače treba 30 minuta hoda. To će ujedno biti prvo korištenje jet pack odjela u medicinske svrhe.

Kako piše BBC, odjelo se sastoji od dva mala mlazna motora koji se stavljaju na ruke i jednog većeg kojeg letač nosi na leđima. Kombinacija ovih motora omogućuje letaču da upravlja svojom putanjom.

Video pogledajte OVDJE

U Great North Air Ambulance (GNAA) koja će koristiti ova odjela, uvjereni su da će ona biti od velike koristi te da će se koristiti u 15 do 20 slučajeva tjedno i to kad nije moguće koristiti helikopter.

Naime, helikopteru treba 25 do 30 minuta da dođe do pacijenta u Lake Districtu i to pod uvjetom da na brdovitom terenu ima gdje stati i spustiti posadu. Problem je što udari vjetra i loša vidljivost mogu dodatno onemogućiti helikopter u letu.

Za “letećeg bolničara” to ne bi trebao biti problem. Zahvaljujući jet packu, koji je razvila britanska tvrtka Gravity Industries, trebao bi moći letjeti i kad vjetar puše jačinom od oko 50 kilometara na sat.

“Leteći bolničar” će, uz jet pack, nositi i 10 do 15 kilograma medicinske opreme, među kojom će biti defibrilator te monitor za nadziranje životnih funkcija pacijenta.

Upravo je letenje s tom dodatnom opremom poseban izazov za bolničare. No, trening koji prolaze trebao bi im olakšati navikavanje na različite uvjete.

Za sad su komentari bolničara, ali i prolaznika koji su ih vidjeli, veoma pozitivni. Kako će se cijeli projekt pokazati u praksi, vidjet će već ovog ljeta kad bi “leteći bolničari” trebali krenuti s radom.

Inače, ovaj je program trebao biti pokrenut još 2020. godine, ali je zbog pandemije zaustavljen, piše zimo.dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike