26.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj: Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe Grlića Radmana

Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj: Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe Grlića Radmana

Moskva je skrenula pozornost na izjave hrvatskog ministra upućene Rusiji i njezinom rukovodstvu, koje on je progovorio 23. ožujka 2022. u emisiji “A sada Vlada” na Hrvatskoj radioteleviziji, piše Veleposlanstvo Rusije u Zagrebu u priopćenju koje prenosimo:

“Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe šefa hrvatskog resora za vanjsku politiku na račun predsjednika Ruske Federacije su apsolutno neprihvatljive. Također je potpuno nedopustivo kvalificirati kao “režim” legalno izabrane vlasti Ruske Federacije i javno govoriti o poželjnosti njihove smjene što skorije.

Imajući to u vidu, ruska strana je izrazila snažan prosvjed Zagrebu. Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina. Pozvali smo Zagreb da nastavi s održavanjem izgleda kako bi se izbjegle negativne posljedice za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske. Također smatramo potrebnim pridržavati se općeprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona.

Emisija A sada Vlada:

Ministar Grlić Radman: Eskalacija sukoba nikome nije u interesu

U emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, rekao je kako sve članice EU osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu te će tražiti nove sankcije koje bi se odrazile na ruski režim, ali treba vidjeti kako smanjiti negativne implikacije na gospodarstvo i socijalnu stabilnost članica EU.

„Hrvatska je osudila agresiju i priklonila se svim paketima sankcija. Trebamo razmišljati o narednom valu sankcija“, kazao je.

Istaknuo je kako se treba smanjiti ovisnost od energenata, ali i od svih drugih oblika tehnoloških ovisnosti te kako je nužno jačati europsko i trans atlantsko jedinstvo.

Posljedice rata u Ukrajini već se osjećaju i u Hrvatskoj. Ministar Grlić Radman rekao je da je pogoršana sigurnosna slika u Europi, ali može doći i do „domino efekta” za zemlje izvan EU, zemlje zapadnog Balkana.

„Ne postoji jednakost režima koji govori u ime naroda i samog naroda. Narodi ostaju, a politike se mijenjaju. Nadam se da ovaj autokratski režim u Rusiji neće imati dugi vijek“, naglasio je.

U Moskvi Hrvatska, kao i sve članice EU imaju svoja veleposlanstva te se time zadržava kanal komunikacije koji je važan.

„U Moskvi smo imali 16 predstavnika hrvatskih kompanija. Ali sada je sve reducirano“, rekao je.

U stalnom smo kontaktu s veleposlanstvom u Ukrajini

Dodaje kako je u stalnom kontaktu s veleposlanicom Anicom Djamić koja mu je javila da se združenom akcijom MUP-a, konzularne službe ministarstva vanjskih i europskih poslova, našeg veleposlanstva u Budimpešti i nje same, uspjelo transportirati iz Ukrajine u Hrvatsku 34 invalida.

Na pitanje koliko ga brinu prijetnje Rusije Hrvatskoj, ministar je odgovorio, ako se to shvati prijetnjom, to je prijetnja cijeloj EU. Kako kaže, ako bi se ostvarila bilo koja prijetnja, aktivirao bi se članak 5., zato što smo mi članica NATO saveza.

Eskalacija sukoba nikome nije u interesu

„To bi mogao biti povod za neku novu eskalaciju sukoba što nikome nije u interesu“, naglasio je ministar.

Naglašava kako se s Putinom mora pregovarati.

„Putin neće imati izbora. On nije ostvario ono što je želio, nije pokorio Ukrajinu. Ukrajinski je narod pokazao izuzetnu hrabrost i ljubav prema domovini“, zaključio je ministar.

Izvor: HRT/Vlada

Najnovije

Još iz rubrike