29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tajna diplomatska misija Romana Abramoviča i zlokobna poruka Zelenskom: Reci mu da...

Tajna diplomatska misija Romana Abramoviča i zlokobna poruka Zelenskom: Reci mu da ću ih razbiti

Ruski milijarder Roman Abramović bio je u tajnoj diplomatskoj misiji. Putin je baš po njemu po njemu poslao poruku Ukrajincima: “Reci mu da ću ih razbiti”.

Roman Abramovič, ruski milijarder i donedavni vlasnik nogometnog kluba Chelsea,navodno je posredovao između ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina i Volodomira Zelenskog. Ruski predsjednik preko njega je poslao poruku Zelenskom koja ne ohrabruje za skorašnji prestanak rata.

Abramovič je prijatelj Vladimira Putina, a protjeran je iz Velike Britanije nakon uvedenih sankcija.

Slobodna Dalmacija prenosi The Times koji piše kako je prošle srijede ujutro privatni zrakoplov Hawker 800XP poletio iz zračne luke Ataturk u Istanbulu, leteći rutom istočno preko Crnog mora i ulazeći u ruski zračni prostor iznad Sočija. Ubrzo nakon toga u blizini ruskog lječilišta Mineralnije Vodi, isključio je svoj radarski uređaj za praćenje leta.

Te je večeri, isti zrakoplov poletio iz zračne luke Vnukovo u Moskvi i vratio se u Istanbul. U zrakoplovu je bio Roman Abramovič, koji je u razgovorima s Ukrajinom obnašao dužnost neslužbenog izaslanika predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Zlokobna poruka za Zelenskom

Abramovič se u Moskvi susreo s Putinom, a donio mu je rukom pisanu bilješku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uvjeti za okončanje rata.

Kako otkriva britanski The Times, Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskome: “Reci mu da ću ih razbiti”.

Abramovič se potom u Istanbulu sastao s Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom. Times doznaje da je Umerov predstavnik Kijeva u pregovorima. Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima s pet zvjezdica u Istanbulu, koje je koordinirao Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Erdogana.

Times piše da je unatoč Putinovoj poruci postignut napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebali bi se nastaviti ovog tjedna. Abramovič i Umerov također su posjetili Kijev, gdje je bogataš upoznao Volodimira Zelenskog.

Paralelni tajni sastanci

Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova tekli su paralelno sa sastankom koji je organizirala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmytra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova, u Antaliji 10. ožujka. No, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak.

Osim što je Putinov prijatelj, čini se da mu i Zelenski vjeruje, jer je izjavio kako je dobio signale nekoliko ruskih poduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

“Dobili smo signale od njega i još nekih poduzetnika koji su nam rekli: Možemo pomoći na ovaj ili na onaj način, možemo nešto učiniti”, ispričao je Zelenski te dodao kako su neki rekli da su spremni pomoći u obnovi zemlje nakon rata.

Abramovičeva majka rođena je u Ukrajini, a njegova kći javno se protivila ruskoj invaziji, prenosi dnevnik.hr.

Abramovičev glasnogovornik: Sumnjamo na trovanje

Najnovije

Još iz rubrike