29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nekoliko neočekivanih riječi: Je li Biden Putinu dao propagandni poklon

Nekoliko neočekivanih riječi: Je li Biden Putinu dao propagandni poklon

Samo nekoliko neočekivanih riječi ponovno dovodi ionako nervozan svijet na rub sukoba. Sugestija američkog predsjednika Joea Bidena u Poljskoj u subotu da bi napad na Ukrajinu Vladimira Putina trebao diskvalificirati s vlasti izazvao je međunarodnu političku oluju, piše CNN.

Vrativši se u Washington u nedjelju navečer, Biden je novinarima rekao da nije pozivao na promjenu režima u Rusiji, ponavljajući poruku koju su njegovi podređeni više puta izgovarali i prije nego što se on sam vratio u SAD.

Međutim, globalni odjek ovih primjedbi ostavlja Bidenovu administraciju pred ozbiljnim pitanjima. Neka su strateška i mogla bi utjecati na tijek rata i dosad neispunjene nade za prekidom vatre. Druga su politička i odnose se na Bidenovu poziciju kod kuće, usred bujice republikanskih kritika, te na međunarodnom planu, dok nastoji održati zapadnu koaliciju na okupu.

Niz pitanja

Ovo su ta pitanja:

Je li predsjednikov komentar opasno eskalirao ionako visoke napetosti u najgorem sukobu Zapada i Rusije u posljednjih nekoliko desetljeća?

Je li Biden poljuljao međunarodno povjerenje u svoje dosadašnje snažno vodstvo u zbližavanju NATO saveza u ujedinjeni front protiv Moskve?

Hoće li Putin iskoristiti zabrinutost zbog Bidenovih komentara u europskim prijestolnicama?

Hoće li predodžba o tome da se Biden nada svrgnuti Putina, čak i ako SAD kažu da to nije istina, ojačati odlučnost ruskog čelnika da ne pregovara ili ga navesti na dalju eskalaciju ionako nemilosrdnog rata protiv civila?

Je li Bidenova žestoka retorika o Putinu zapravo isključila bilo kakvu buduću izravnu diplomaciju ili sastanke između najvećih svjetskih nuklearnih sila i može li ugroziti globalni mir, s obzirom na to da ne mogu komunicirati u budućoj krizi koja prijeti čovječanstvu?

Ili će Bidenovu ljudsku reakciju i susret s ukrajinskim izbjeglicama uskoro nadvladati svakodnevni užas rata ili će se na nju gledati kao na snažan moralni stav koji je promijenio način na koji svijet gleda na ruskog čelnika? Uostalom, pozivu bivšeg predsjednika Ronalda Reagana tadašnjem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu da “sruši ovaj zid” u Berlinu neki od njegovih suradnika u početku su se usprotivili kao previše provokativnom.

I na kraju, budući da Moskva već doživljava izvanredno oštre zapadne sankcije kao ekonomski rat i imajući u vidu Putinov duboko konspirativni pogled na Zapad i njegovu ulogu u pobjedi nad Sovjetskim Savezom, može li nekoliko spontanih predsjedničkih riječi stvarno pogoršati stvari?

Biden je rekao: “Za Boga miloga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti”, misleći na Putina. Dužnosnik Bijele kuće tumači da je Biden mislio kako “Putinu ne može biti dopušteno da ima vlast nad svojim susjedima ili regijom” te dodao da Biden nije mislio na promjenu režima. Državni tajnik Antony Blinken bio je još kategoričniji tijekom nedjeljnog putovanja u Jeruzalem.

“Nemamo strategiju promjene režima u Rusiji ni bilo gdje drugdje. U ovom slučaju, kao i u svakom slučaju, to je na ljudima u dotičnoj zemlji. To je na ruskom narodu”, rekao je Blinken.

Jezik ublažavanja štete nije bio uvjerljiv s obzirom na jasan kontekst izvornog citata. Ali primjedba s takvim implikacijama u vrijeme visokih napetosti očito je tražila reakciju. I to brzo. Svaka ideja da SAD doživljavaju sukob kao pokušaj svrgavanja Putina bila bi opasna jer bi sukob uzdigla do izravne konfrontacije između SAD-a i Rusije.

Biden je Putinu dao propagandni poklon

Biden je skrupulozno pokušao izbjeći taj scenarij, posebice blokiranjem poljskog plana za slanje borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje u Ukrajinu, kako bi izbjegao dojam da NATO preuzima izravniju ulogu u ratu. Situacija je već na ivici noža jer ogromne zapadne pošiljke protuzračnih i protutenkovskih projektila potiču jak otpor Ukrajine i očito uzrokuju velike ruske žrtve.

Nema sumnje da je Biden dao Putinu propagandni poklon koji bi mogao potkopati naporan rad američkog predsjednika da zadrži fokus na Ukrajini. Informacijski sustav Moskve zasigurno će ruskom narodu predstaviti rat kao neprijateljski pritisak Zapada kako bi se dodatno zamaglila istina o ničim izazvanom napadu na Ukrajinu. To bi moglo ublažiti politički pritisak za koji se Zapad nada da će ga stvoriti oštre sankcije koje bi mogle promijeniti Putinovu kalkulaciju.

Ali Bidenovi napori da izbjegne personaliziranje sukoba s Putinom i karakteriziranje rata kao izravnog američko-ruskog obračuna potkopani su njegovom oštrom retorikom prema ruskom lideru posljednjih dana. Početkom ožujka dao je do znanja kako vjeruje da je Putin ratni zločinac, nakon nemilosrdnih napada na ukrajinske gradove i civile koji su potaknuli masovni egzodus izbjeglica.

Bidenov komentar o ostanku ruskog čelnika na vlasti nije bio jedina upečatljiva retorika njegove turneje. Nakon susreta s izbjeglicama u subotu Biden je Putina nazvao “krvnikom”. Prije toga nazvao ga je “nasilnikom” i “diktatorom ubojicom”. A scenarij koji je napustio kako bi dao sada već ozloglašenu primjedbu bio je sam po sebi oštar, predviđajući ono što je Biden nazvao dugotrajnom borbom, što je zvučalo kao novi hladni rat.

Diplomatska kriza

S obzirom na to da Biden vjerojatno osjeća teret svjetskog mira na svojim plećima i akutnu empatiju prema onima koji su pretrpjeli neopisivu tragediju u Ukrajini, njegovi ispadi na europskom putovanju mogli bi biti razumljivi kao ljudska reakcija na veliku patnju.

“Otišao je na Nacionalni stadion u Varšavi i doslovno se susreo sa stotinama Ukrajinaca. Mislim da je to bila ljudska reakcija na priče koje je čuo tog dana”, rekla je američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith za CNN, istaknuvši još jednom da SAD nema politiku promjene režima u Rusiji.

Međutim, Bidenove riječi također moraju biti pažljivo birane. Kako je pokazala subotnja drama, potreban je samo trenutak da se izazove opasna diplomatska kriza.

Biden je uglavnom bio uspješan u izbjegavanju svoje sklonosti gafovima tijekom svoje kandidature za izbore 2020. godine, tijekom kampanje lišene spontanih trenutaka zbog pandemije covida-19. Bila je nesreća što su se sada ponovno pojavile njegove stare navike da u neprikladnim trenucima izgovara svoje mišljenje.

Republikanci su iskoristili predsjednikove iskrene nedjeljne komentare, nastojeći razbiti dojam da je Biden dobro reagirao na dosadašnje Putinove provokacije u ukrajinskoj krizi. Jasno je da nisu mislili samo na nacionalnu sigurnost nego i na politiku uoči izbora za Kongres, na koje se odražava smanjeni predsjednikov rejting. I u nekim kritikama postojao je osjećaj da republikanci igraju na retoriku Bidenove dobi, toga da nema potpunu kontrolu i da bi mogao uvući SAD u rat. Takva pozicija prikladno zaboravlja toleranciju desničarskih medija prema vulkanskoj retorici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ali ima odjeka u nižim republikanskim slojevima.

“Užasan gaf”

Govoreći u CNN-ovoj emisiji State of the Union, senator iz Idaha Jim Risch, vodeći republikanac u senatskom Odboru za vanjske poslove, kao da je istodobno podržao poruku vladajuće administracije da nema govora o promjeni režima u Moskvi te pronašao način da ospori Bidenov kapacitet da vodi zemlju.

Dok je hvalio Bidenov govor u Poljskoj, republikanac iz Idaha je rekao: “Bio je to užasan gaf na kraju. Volio bih da se Biden drži bilješki kad govori u javnosti. Ova administracija je učinila sve što je mogla da zaustavi eskalaciju, ali ne možete učiniti puno više za eskalaciju nego pozvati na promjenu režima.”

Republikanski senator iz Ohija Rob Portman bio je nešto umjereniji, ali ništa manje kritičan.

“Prvo, mislim da svi vjerujemo kako bi svijet bio bolje mjesto bez Vladimira Putina. Drugo, to nije službena američka politika. A time što kažemo da je promjena režima naša strategija zapravo idemo na ruku ruskim propagandistima i Vladimiru Putinu”, rekao je Portman u emisiji Meet the Press na NBC-ju.

Bidenovi komentari šokirali su Europu, ali i Washington. Činilo se da su iritirali francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je bio ključna figura u zasad neuspješnom pokušaju da se Putina privoli na prekid vatre.

“Ne bih koristio takve izraze jer još uvijek razgovaram s predsjednikom Putinom”, rekao je Macron televizijskom kanalu France 3, upitan o Bidenovom komentaru da je ruski čelnik “krvnik”.

Bilo koji budući sporazum o prekidu vatre na koji Putin pristane vjerojatno neće proizaći iz američke diplomacije s obzirom na duboko i obostrano neprijateljstvo između Moskve i Washingtona. Ali bilo kakav konačni sporazum i zapravo dugoročni cilj sprječavanja opasnih eskalacija između dvije najveće nuklearne sile u svijetu ovisi o tome da međusobno razgovaraju. Bilo bi teško shvatiti i kako bi se Biden mogao susresti s ruskim liderom kojeg je označio kao ratnog zločinca. Događaji ovog vikenda to su dodatno otežali. I dok američki cilj u Moskvi nije promjena režima, teško je vidjeti bilo kakav smislen dijalog dok je Putin na čelu Rusije, prenosi Index.

Najnovije

Još iz rubrike