26.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Ukrajinski civili prosvjeduju dok Rusi zauzimaju grad sjeverno od Kijeva

VIDEO Ukrajinski civili prosvjeduju dok Rusi zauzimaju grad sjeverno od Kijeva

Ruske trupe ušle su u grad Slavutich, sjeverno od Kijeva, što je izazvalo prosvjede stotina ukrajinskih civila.

Rano u subotu, Oleksandr Pavliuk, šef kijevske regionalne uprave, rekao je da su “ruski okupatori ušli u grad Slavutič i zauzeli gradsku bolnicu”.

Gradonačelnik Slavutiča Jurij Fomičev zamolio je stanovnike da dođu na gradski trg s ukrajinskim simbolima kako bi “pokazali svoj položaj”.

Slike i video koje je geolocirao CNN prikazuju mnoštvo, vjerojatno nekoliko stotina ljudi, kako skandiraju “Slavutič je Ukrajina” i “Slava Ukrajini” na glavnom trgu. Razvijena je velika ukrajinska zastava.

Čuje se zvuk najmanje tri šok bombe, čije porijeklo nije jasno.

Kasnije, dok se gomila kreće trgom, može se čuti nekoliko rafala.

Pavliuk je također rekao da su “prema posljednjim informacijama, gradonačelnika Jurija Fomičiva oteli osvajači”, piše CNN.

Nexta.tv je objavila da je ipak gradonačelnik pušten.

Gradonačelnik je kasno u petak na Facebooku objavio: “Naši branitelji branili su se hrabro i nesebično! Ali nemamo jednaku snagu! Nažalost, imamo svoje mrtve.”

Dolazak ruskih snaga u Slavutič uslijedio je nakon nekoliko dana granatiranja grada, koji je strateški smješten blizu rijeke Dnjepar, oko 95 milja (150 kilometara) sjeverno od Kijeva i blizu granice s Bjelorusijom.

Prema lokalnim dužnosnicima, grad je izoliran gotovo od početka ruske invazije.

Slavutič je izgrađen za radnike u nuklearnoj elektrani u Černobilu nakon što je katastrofa 1986. učinila to područje nenastanjivim, piše CNN.

Najnovije

Još iz rubrike