4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ruska artiljerija tukla spomenik žrtvama Holokausta kod Harkiva i teško ga oštetila...

Ruska artiljerija tukla spomenik žrtvama Holokausta kod Harkiva i teško ga oštetila skoro na 80. godišnjicu od pokolja

Vojska Ruske Federacije granatirala je i teško oštetila spomenik žrtvama Holokausta u Drobicki Jaru kod Harkiva, objavio je Memorijalni centar Holokausta Babin Jar na svom profilu na Twitteru.

Vodstvo memorijalnog centra objavilo je i fotografiju velikog dijela glavnog spomenika kojem nedostaje nekoliko krakova, a vijest su za The Times of Israel potvrdili i ukrajinski veleposlanik u Izraelu i izraelski veleposlanik u Ukrajini Michael Brodsky, odnosno, precizirali su da je spomenik tukla ruska artiljerija.

Oko Harkiva se, inače, vode teške borbe u kojima trupe Ruske Federacije pokušavaju stegnuti obruč oko grada, dok se vojska Ukrajine žestoko tome odupire. Kako je došlo do toga da ruska artiljerija ospe paljbu po ovom mjestu, ne precizira se.

Riječ je o spomen području na kojem su 1941. i 1942. specijalizirane trupe Trećeg Reicha za ubijanje civilnog stanovništva, pobile 16.000 ljudi, najvećim dijelom Židova. Povijesni dokumenti i svjedočanstva navode da su nacisti tada ubijali civile tako da padaju u rovove koje su prethodno sami morali iskopati.

Djecu su pripadnici Einsatzgruppe C u rovove bacali bez pucanja, “kako bi uštedjeli metke”, smatrajući da će ionako od užasne hladnoće te zime, brzo umrijeti. Jedan rov sa žrtvama na tom mjestu dug je 100, a drugi 60 metara.

Ukrajinska vlada primijetila je na svojim mrežnim profilima da se udar na spomenik u Drobicki Jaru dogodilo otprilike na 80. godišnjicu od masovnog pokolja u tom dijelu Ukrajine svih koji se nisu uklapali u ideološku rasističku sliku Trećeg Reicha, kao i ratnih zarobljenika, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike