20.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Grbin: Europski novac mora ići najboljima, a ne se dijeliti po ‘babi...

Grbin: Europski novac mora ići najboljima, a ne se dijeliti po ‘babi i stričevima’

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i Sandra Benčić (Možemo) poručili su u četvrtak, obrazlažući prijedlog oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo o korištenju EU fondova, kako bi se novac iz EU fondova trebao davati najboljim projektima, a ne dijeliti „po babi ili stričevima”.

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o raspolaganju EU fondovima podnijela su 22 zastupnika oporbe na inicijativu Kluba SDP-a i Kluba zeleno-lijevog bloka potaknuti aferom „Softver” i uhićenjem Gabrijele Žalac, bivše ministrice zadužene za EU fondove, te Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

Cilj povjerenstva bio bi utvrditi jesu li dobre procedure kojima se raspoređuje novac iz EU-a, postoji li politički pritisak i dobivaju li novac oni koji imaju najbolje programe ili se dijeli po babi i stričevima, kazao je Grbin.

Podsjetio je kako se protiv dvije čelne osobe koje su trebale kontrolirati provedbu projekta te krše li se pravila EU-a, Žalac i Petric, sada vodi kazneni postupak, dodavši da i nova ministrica Nataša Tamišak govorio o prijetnjama i pritiscima.

I Sandra Benčić (Možemo) ističe da novac iz EU, na koji se Hrvatska uvelike oslanja, treba dijeliti transparentno i pod kontrolom.

„Slučaj Žalac nije prvi ni jedini slučaj koji je potvrdio da se dijelom sredstava koji dolaze iz EU-a manipulira da bi se namirili određeni prijateljski, kumski ili stranački interesi”, kazala je Benčić ocijenivši da je SAFU nekome policajac, a nekome kum.

Benčič se pita i tko je sve u liniji zapovijedanja znao za pogodovanja u natječajima te je li to znao i sam premijer Andrej Plenković. „Tražimo da se istraži je li bilo i drugih vrsta pogodovanja unutra SAFU-a”, poručila je.

Nitko iz Ministarstva za EU fondove ni iz Vlade nije bio nazočan na raspravi, piše SDP.

Najnovije

Još iz rubrike