28.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Glavni stožer Ukrajinaca: Rusi žele okončati rat do 9. svibnja; Trpaju civile...

Glavni stožer Ukrajinaca: Rusi žele okončati rat do 9. svibnja; Trpaju civile u “filtracijske logore”

Vojno-političko vodstvo Ruske Federacije ne odbija nastavak rata protiv Ukrajine. U tijeku je rad na zagovaranju među ruskim terorističkim snagama za okončanje rata do 9. svibnja.

Kako prenosi Ukrinform, o tome na Facebooku izvještava press služba Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine.

„Dvadeset i deveti dan herojskog suprotstavljanja ukrajinskog naroda ruskoj vojnoj invaziji se nastavlja. Unatoč značajnim gubicima i demoraliziranom osoblju, vojno-političko vodstvo Ruske Federacije ne odbija nastavak rata protiv Ukrajine. Neprijatelj nastavlja uništavati infrastrukturu mirnih gradova i sela Ukrajine, grubo kršeći pravila ratovanja i zanemarujući poštivanje međunarodnog humanitarnog prava”, navodi se u priopćenju.

Napominje se da je osoblje Oružanih snaga Ruske Federacije stalno angažirano na propagandnom radu, što nameće ideju da bi rat trebao biti završen do 9. svibnja 2022. godine.

Prema press službi Glavnog stožera, veliku većinu medicinskih ustanova Ruske Federacije u naseljima u blizini Ukrajine okupiraju ranjeni vojnici Oružanih snaga Rusije koji su se borili u ratu s Ukrajinom i imali sukobe s jedinicama obrambenih snaga .

Neprijatelj hitno poduzima mjere za obnavljanje borbene sposobnosti zračnih postrojbi zračno-desantnih postrojbi koje su pretrpjele kritične gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi.

Napominje se da se unatoč aktivnim mjerama Federalne službe sigurnosti, Rosgarde i informacijsko-psihološkim operacijama koje djeluju na privremeno okupiranom teritoriju Ukrajine, ruski okupatori suočavaju s ogromnim poteškoćama u kontroli stanovništva na tim područjima. Pokušaji uspostavljanja lažne proruske vlasti među izdajicama i suradnicima nemaju podršku lokalnog stanovništva.

Osim toga, u nepriznatoj pridnjestrovsko-moldavskoj republici ruski lokalni glasnici šire glasine o umiješanosti Pridnjestrovlja u rat s Ukrajinom.

U privremeno okupiranoj Autonomnoj Republici Krim, na lokaciji 126. odvojene brigade obalne straže, istovremeno je održan oproštaj s oko 100 poginulih pripadnika postrojbe. Slični događaji nedavno su održani i u Klubu mornara Sevastopolj, gdje su se oprostili od marinaca Crnomorske flote poginulih u ratu protiv Ukrajine.

Glavni stožer je također izvijestio da su u gradu Dokučaivsk, u regiji Donjeck, okupatori postavili filtracijski logor za civile koji pokušavaju napustiti Mariupol. Kaznena tijela FSB-a provode takozvane mjere filtriranja protiv zatočenika. Na područjima naselja Kremina i Rubižne zabilježene su prisilne evakuacije ukrajinskih državljana od strane okupatora i njihova deportacija na teritorij Voronješke regije.

U nekim naseljima regije Černihiv, koja su privremeno okupirana od strane okupacijskih snaga, postoje informacije o oduzimanju traktora od lokalnih poljoprivrednika. Za evakuaciju opreme okupatora koriste se poljoprivredni strojevi.

U regiji Harkiv, bataljunsko-taktička skupina iz sastava 59. tenkovske pukovnije Zapadnog vojnog okruga, koja je djelovala u smjeru Harkiva, našla se pod vatrom ukrajinskog topništva. Konsolidirana jedinica pretrpjela je značajne gubitke u ljudstvu i opremi.

Vojnici 30 odvojene mehanizirane brigade Knez Konstantin Ostroški, zajedno s pojedinim postrojbama 26. topničke brigade General Roman Daškevič pretvorio je desetke jedinica neprijateljske opreme u tone starog metala, a neprijateljsko ljudstvo je eliminirano, javlja Glavni stožer.

Filtracijski logori

Filtracijski logori ili filtracijske točke (službeni naziv) za centri za masovno interniranje, koje su imale snage Ruske Federacije tijekom Prvih čečenskih ratova 1994.-1996., a zatim ponovno tijekom Drugog čečenskog rata između 1999. i 2003. godine.

Prema ruskoj skupini za ljudska prava Memorial, “prema najskromnijim procjenama”, ukupan broj onih koji su prošli kroz uspostavljene i ad hoc “filtracijske točke” doseže najmanje 200.000 ljudi (od manje od milijun stanovnika Čečenije) , od kojih su “praktički svi” bili podvrgnuti premlaćivanju i mučenju, a neki su pogubljeni po prijekom postupku.

Najnovije

Još iz rubrike