29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ruski istraživački novinar tvrdi: Putin čisti krug bliskih ljudi

Ruski istraživački novinar tvrdi: Putin čisti krug bliskih ljudi

Savjetnici ruskog predsjednika Vladimira Putina su “na rubu” jer se rat Rusije s Ukrajinom pretvorio u debakl nakon što su ruski vojnici suočeni s jačim ukrajinski otporom nego što se očekivalo, rekao je za The New York Times Andrej Soldatov, istraživački novinar i stručnjak za ruske vojne i sigurnosne službe.

“Izgleda da su svi na rubu”, rekao je Andrej Soldatov.

Soldatov je objasnio kako su vojni neuspjesi Rusije u jednomjesečnom ratu s Ukrajinom počeli otkrivati ​​pukotine unutar ruskog vodstva, prenosi Business Insider.

Otpor Ukrajine uvelike je zaustavio napredovanje ruske vojske. Putinove snage od tada su pojačale napade na više ukrajinskih gradova.

“Definitivno možemo reći da ništa ne ide po planu. Sovjetska i ruska vojska desetljećima nisu doživjele tako velike gubitke u tako kratkom vremenskom razdoblju”, izjavio je za The Times Pavel Luzin, ruski vojni analitičar.

Vladimir Putin zbog toga je navodno počeo čistiti svoj bliski krug ljudi.

Ranije ovog mjeseca ukrajinski mediji izvijestili su da je Putin otpustio Romana Gavrilova, šefa ruske nacionalne garde. Ruske novine Kommersant objavile su da je Gavrilov podnio ostavku.

Tjedan dana ranije, Soldatov je rekao da se među smijenjenim dužnosnicima našao i najviši ruski obavještajni dužnosnik, inače zadužen za upravljanjem novačenja špijuna i diverzantskih operacija u Ukrajini, kao i njegov zamjenik. Obojica su, tvrdi Soldatov, stavljeni u kućni pritvor.

Neslaganje s invazijom, navodi Business Insider pozivajući se na Times, izrazio je i bivši dužnosnik FSB-a, ali i grupa ruskih vojnih časnika koji su upozorili da bi invazija na Ukrajinu bila “besmislena i izuzetno opasna”, te ugroziti budućnost same Rusije, prenosi N1.

Službeni Kremlj potvrdio je da je jedan od Putinovih savjetnika Anatolij Čubais podnio ostavku.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio je da je Čubais podnio ostavku na vlastiti zahtjev, no nije želio spekulirati da je napustio Rusiju.

Ruski list Commersant ustvrdio je da je Čubais pobjegao u Tursku te su objavili snimku sada bivšeg Putinova savjetnika kako podiže novac na bankomatu u Istanbulu, prenosi na Twitteru dopisnik Financial Timesa.

Najnovije

Još iz rubrike