29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Francuzi se raspisali: Kolinda Grabar Kitarović ima ozbiljne šanse za čelno mjesto...

Francuzi se raspisali: Kolinda Grabar Kitarović ima ozbiljne šanse za čelno mjesto NATO-a

Naime, dok se čelnici tog saveza spremaju za izvanredni summit NATO-a koji se održava sutra, sve je više nagađanja o tome tko će naslijediti glavnog tajnika, Norvežanina Jensa Stoltenberga.

Iako mu drugi mandat završava u rujnu, njegov nasljednik treba biti izabran krajem lipnja. Mnogi diplomati, kako prenosi news portal Politico, ističu kako je vrijeme da na to mjesto dođe žena, te se poziva na francuski Les Echos koji kalkulira s imenima šest najboljih kandidatkinja koje bi mogle naslijediti Stoltenberga.

Kao favoritkinju ističu upravo bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je, kako podsjećaju, već bila u NATO-u na mjestu pomoćnice glavnog tajnika. U igri su još, kako navode, Federica Mogherini, bivša visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednica belgijske vlade Sophie Wilmes, bivša britanska premijerka Theresa May, bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid te Jeanine Hennis-Plasschaert, nizozemska političarka i bivša ministrica obrane.

Izvori iz Zagreba bliski Grabar-Kitarović slažu se da je ona jedna od najozbiljnijih kandidatkinja.

– Više je razloga za to, Grabar-Kitarović je već bila u NATO-u, kao pomoćnica glavnog tajnika u razdoblju od 2011. do 2014. godine, te je ostavila odličan dojam. Bila je ujedno i prva žena na toj dužnosti. Ima doista bogatu biografiju, bila je predsjednica države, ministrica, veleposlanica u Washingtonu, a jako je važno i što ima odlične odnose s Amerikancima – kaže naš sugovornik, dodajući i kako se “jako cijeni ponašanje naše Vlade oko Ukrajine”.

Grabar-Kitarović navodno je otputovala u Dohu. Ovo, inače, nije prvi put da se bivša predsjednica spominje u kombinacijama za čelnu osobu NATO-a. U proteklih nekoliko mjeseci i domaći i inozemni mediji više su puta kalkulirali s imenima onih koji bi mogli naslijediti glavnog tajnika Jensa Stoltenberga. U ljeto prošle godine Politico je pisao kako su u Bruxellesu i drugim zemljama članicama NATO-a o tome već uveliko krenula nagađanja te da su mnogi političari i analitičari isticali da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da na tu poziciju dođe žena. Les Echos u svom tekstu navodi kako bi krajem lipnja na toj poziciji doista mogli vidjeti ženu te dodaju kako bi imenovanje osobe iz neke istočnoeuropske zemlje poslalo snažan signal Vladimiru Putinu.

Informacije da slovi kao favoritkinja, prošlo je ljeto za Jutarnji list komentirala i sama Grabar-Kitarović.

– Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno – kazala je tada Grabar-Kitarović.

Bivša hrvatska predsjednica je od 2020. članica Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora, a u listopadu prošle godine postala je predsjednica Povjerenstva MOO-a za nadzor izbora budućih domaćina Olimpijskih igara, piše Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike